Allergieën & intoleranties

Voedselallergieën en -intoleranties nemen hand over hand toe. Liggen vorige levens er soms aan ten grondslag? Marianne Notschaele-den Boer onderzoekt deze mogelijke link in de nieuwe uitgave van ParaVisie Magazine. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Voedselallergie

In bijna alle levensmiddelen zitten eiwitten. Bij sommige mensen reageert het afweersysteem heftig op bepaalde eiwitten; er ontstaat een allergische reactie. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het lichaam maakt afweerstoffen aan en er komt histamine vrij. Deze stof zorgt voor de allergische klachten. Die klachten kunnen zich op diverse manieren uiten. Bijvoorbeeld via de huid (rood worden, jeuk, eczeem), de luchtwegen (verstopte neus, niezen, piepende ademhaling), de maag (misselijkheid, buikpijn), het hart- en vaatstelsel (zweten, duizelig worden, lage bloeddruk) of plaatselijke vochtophoping (zwellingen).

  • activeert het immuunsysteem
  • klein aantal veroorzakers
  • gevoeligheidsreactie binnen enkele minuten tot uren
  • een kleine hoeveelheid allergenen is al voldoende voor een heftige reactie
  • klachtenbeeld blijft bij dezelfde allergenen constant

Voedselintolerantie

Een intolerantie is een niet-allergische reactie op voeding. Het afweersysteem heeft hier geen of een onbelangrijk rol. Een voedselintolerantie kan ontstaan door een tekort aan een bepaald enzym. BIjv. bij lacotse-intolerantie ontbreekt een enzym dan nodig is voor verteringsprocessen in het lichaam (klachten: buikpijn, winderigheid, diarree). Een intolerantie kan ook door stoffen ontstaan die in voeding zitten (zoals histamine of tyramine). We spreken bij intolerantie niet over allergenen, maar over triggers.

  • het immuunsysteem is niet betrokken
  • verzoorzakers zijn zeer divers
  • gevoeligheidsreactie treedt geruime tijd na inname voedsel op
  • grote hoeveelheden of regelmatige inname nodig voor reactie
  • klacht is lastig in verband te brengen met de oorzaak
  • reacties zijn wisselend, afhankelijk van persoon en omstandigheden