Magazine: december

THEMA MEDIUMSCHAP!

‘Die zag je als helderziende toch wel aankomen?’ Ken die je die uitdrukking? Flauw, toch? Het geeft maar weer aan dat velen van ons nog geen juist beeld hebben van wat helderziendheid – en meer specifiek: mediumschap – inhoudt en hoe het in de praktijk precies werkt. Laat deze ParaVisie Magazine je dan voorlichten. We spreken met de mediums zelf, met hun cliënten én met wetenschappers. Bovendien belichten we kanten van het vak die te vaak nog onderbelicht blijven, zoals het bestaan van duistere krachten.


Medium Janneke: ‘Vanaf tram 16 geen weg meer terug’

De ingang van haar praktijk ligt vanaf de weg gezien een beetje verscholen. “Dat werkt goed”, zegt ze. Want? “Blijkbaar is het bezoek aan een medium voor best wat mensen nog steeds een beetje spannend.” Aan het woord is Janneke Leber, een – naar eigen zeggen – ‘nuchter’ medium. Maar wat betekent het om nuchter te zijn als de beroepsgroep waartoe je behoort door een belangrijk deel van de samenleving als gezweef of zelfs kwakzalverij wordt bestempeld? En hoe ga je als medium eigenlijk met je eigen twijfels en onzekerheden om?


Gevaren mediumschap onderschat?

De potentiële gevaren van mediumschap zijn stelselmatig onderschat, zo luidt de stelling van de Amerikaanse onderzoeks-auteur Susan B. Martinez.  “De open poort van een medium kan een open uitnodiging zijn voor ongewenste geesten. Alles wijst erop dat duistere engelen en verloren zielen in de ether vrijelijk rondfladderen. Eenmaal ingebed in een sterfelijke psyche, worden ze de entiteiten achter meervoudige en narcistische persoonlijkheidsstoornissen, dwangneuroses, bezetenheid, autisme, bipolaire stoornissen, schizofrenie, manie en zelfs migraine.”


‘Bedrog kan het paranormale triggeren’

Lange tijd hielden antropologen zich afzijdig van het onderwerp van hun onderzoek. Zij probeerden andere culturen te duiden als buitenstaanders, zodoende hun objectiviteit beschermend. Nu we inmiddels weten dat deze objectiviteit helemaal niet bestaat en er bovendien altijd wisselwerking is tussen de onderzoeker en het onderzochte, laten sommige antropologen voorzichtig hun schild zakken. Hoewel, voorzichtig? De Welshman dr. Jack Hunter sloot zich voor onderzoek naar trance en fysiek mediumschap aan bij een spiritistische kring in het Engelse Bristol en maakte bijzondere dingen mee…


‘Beschouw mediums als adviseurs’

Vele tientallen mediums heeft lichtwerker Robert Bridgeman in de loop der jaren persoonlijk en zakelijk leren kennen. Inspirerende contacten die hem niet alleen privé verder hielpen, maar hem ook een inkijkje gaven in het vak mediumschap. Want een vak ís het. Máár: niemand is onfeilbaar. Daarom zet Robert voor jou en mij zijn bevindingen op een rij. Robert: “Beschouw ze als welgemeend advies van een ervaringsdeskundige.”


Medium Isabelle: universeel bewustzijn als werkgever

Binnenkort wordt ze vijftig, het Belgische medium Isabelle Duchêne. Dat betekent dat ze ruim vier decennia ervaring heeft met haar mediamieke gave en het werken met spirit en gene zijde. Wat heeft ze geleerd over het vak? Isabelle: “Veel begiftigden blijven hangen in psychic reading, ofwel het lezen van de energie van de cliënt. Ze hebben geen contact met de spirituele wereld of blijven hoogstens ‘hangen’ in de astrale laag. Prima natuurlijk. Maar pas als spirit er is, gaat de hemel écht open.”


Trancehealing mediumschap

Veel mensen die bekend zijn met de spirituele materie, zullen vast wel gehoord hebben dat wij bestaan uit meerdere lichamen. Voor het gemak zal mediamiek trancehealer Olaf van der Hoeven het deze keer slechts hebben over de twee lichamen die het meest tot de verbeelding spreken, te weten: het fysieke lichaam en het astrale lichaam. Wanneer deze twee niet goed op elkaar afgestemd zijn, ontstaan problemen. Problemen die gelukkig door artsen aan gene zijde verholpen kunnen worden. Met opzienbarende resultaten tot gevolg…


Fobie en vorig leven

Als kind was Myra bang voor wolven onder haar bed. Die angst verdween naarmate ze ouder werd. Maar sinds er wilde wolven vrij rondlopen in Nederland bij de Duitse grens, is haar angst teruggekeerd. Bij reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele onderzoekt ze waarom ze zo bang blijft voor wolven. Hoogste tijd om herinneringen aan een voorbij leven in juist perspectief te zien.


Loslaten… Kan dat wel?

Er wordt in spirituele kringen veel geschermd met dat concept van ‘loslaten’. Het klinkt natuurlijk ook aanlokkelijk, de mogelijkheid dat je zomaar de dingen waar je je druk over maakt van je af zou kunnen laten glijden. Maar is dat hele idee van loslaten feitelijk niet een eufemisme voor ‘ergens vanaf willen’? Want, waarom willen we iets loslaten? Vanwaar deze impuls? Erik van Zuydam, die sinds 2002 bijeenkomsten en retraites in Nederland en België geeft, onderzoekt!


Autistisch of sensitief?

Tienercoach Veerle Wagenaar ziet sinds corona een forse toename van hoogsensitieve tieners die depressief zijn. En dat terwijl de wachtrijen voor de geestelijke gezondheidszorg zodanig lang zijn dat tieners soms maanden moeten wachten op hulp. Dus luidt de urgente vraag: wat kunnen ouders of begeleiders doen om het leed te minimaliseren?


Edgar Cayce over Atlantis

Al vele eeuwen zijn er geruchten over een verdwenen werelddeel dat Atlantis heette. De eerste die hierover iets schreef was Plato1, in twee van zijn dialogen: Timaeus en Critias. Het laatste deel van Atlantis zou, aldus de filosoof, ongeveer negenduizend jaar geleden zijn verdwenen. Sindsdien is het onderwerp een controverse; de één houdt vol dat het een mythe is; de ander gelooft dat het werkelijkheid is. De ‘slapende profeet’ Edgar Cayce heeft er, in trance, het één en ander over verteld.


Terug naar Lemurië 

We leven in uitdagende tijden. Terwijl de wereld op veel verschillende manieren in crisis verkeert, worden we uitgenodigd om mee te gaan in het ascensieproces van Moeder Aarde. Dit is een kosmische beweging die vaak gelinkt wordt aan het Watermantijdperk en de beweging die de Aarde maakt door de fotonengordel heen. Maar… geen paniek! De energie van Lemurië sleept je er wel doorheen. Begin gewoon eerst eens met een kaartje…


In deze tijd, hou hou jij je staande?

Deze tijd is voor veel mensen niet gemakkelijk. Onze veiligheid wordt aangetast en veel mensen voelen zich onder druk gezet door het beleid van de overheid. Veel polarisatie ook. Toch is dit niets nieuws. Er zullen altijd mensen en krachten zijn voor liefde óf voor angst. Het is het spel dat op aarde dualiteit heet. En dit krachtenspel is nodig om de rups te laten veranderen in de vlinder. Om je uit de cocon te wringen en hoog te laten vliegen. Op weg naar jouw eigen zielsbestemming.


JAARHOROSCOOP 2022!

Spiritueel wordt 2022 een interessant jaar. Alsof het overal weer opduikt en de sector op volle stoom vooruitgaat. Er ontstaat een zekere wildgroei omdat sommige mensen een financieel graantje mee willen pikken dat niets te maken heeft met spiritualiteit. Goed selecteren met wie je in zee gaat is geboden. Maar wat betekent 2022 voor jou persoonlijk? Onze huisastrologe Elodie Hunting zocht het uit!


En verder: columns van medium Anita, lichtwerkster Marjolein, winacties en een agenda bij je abonnement.