Magazine: september

Heksen, witte wieven & weerwolven

Heksen op bezemstelen onderweg naar de sabbat… Kabouters die stiekem werk voor de boer verrichten… Weerwolven die ’s nachts de duivel aanbidden… Allemaal achterlijk bijgeloof uit de donkere Middeleeuwen? Niet volgens verhalenverteller Abe van der Veen! Volgens hem zijn wíj juist degenen die onwetend zijn. Onwetend over de verborgen betekenissen van volkse sagen en legenden. Onwetend over de magische kijk op de werkelijkheid van onze voorouders. En, belangrijkst van alles, onwetend over onze eigen ware aard. Tijd voor een herwaardering!


Interview medium/psychologe Bonnie Bessem

‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Ken je die uitdrukking? Vast wel! Veel (kinder)verhalen eindigen zo, evenals menige Hollywood blockbuster. Ergens weten we dat het fictie is, maar oh wat zijn die dromen mooi. En dromen mag, zolang we de realiteit maar niet uit het oog verliezen. Want dan ontstaat wrijving en blijven we maar zoeken en zoeken naar die of dat Ene dat ons eindelijk het beloofde goud brengt. De Haagse levenscounselor Bonnie Bessem stelt iets heel anders voor: maak jezelf – van binnenuit – gelukkig. En vervang die vermaledijde uitdrukking in: ‘En ze leeRden nog lang en gelukkig’.


Bijna-dood: in de adem van God

Mensen die korte tijd klinisch dood zijn geweest, komen regelmatig terug met bijzondere verhalen. Ze waren met hun bewustzijn in een wereld van licht en liefde. In het dagelijks leven zijn ze daarna vaak meer verbonden met levenswijsheid, de natuur en paranormale vermogens. Bovendien verdwijnt bijna altijd de angst voor de dood. Wat voor sterkende, inspirerende inzichten kunnen wij meenemen uit hun ervaringen?


Kunst als medicijn

Er zijn vele wegen naar het Rome van bewustzijnsontwikkeling, maar kunst is er zeker één van. Met name als het hoofd er niet te veel bij betrokken is, kan het fabriceren van kunst diepere lagen in de mens aanboren. En de kunstwerken zelf zijn als een poort tot andere werkelijkheden. Paul Rooyackers gaat in deze serie op zoek naar moderne alchemisten in de kunst. In deze eerste aflevering Vlada Lisinenko, die zichzelf ‘archeoloog, architect, astronaut en kunstenaar van het menselijke Zijn’ noemt.


Akasha: archief van de ziel

Vroeger, toen de kerk ook in West-Europa nog het monopolie op godscontact had, werd persoonlijke verkenning van hogere bewustzijnsniveaus actief bestreden. Die tijden zijn gelukkig voorbij. Alhoewel… Zijn mediums en paragnosten soms de priesters van nu? Of kunnen we meer dan we zelf denken? Het Friese medium Jeltsje Folmer is van het laatste overtuigt: “Dat is onder meer de rol van mij en van het nieuwe type medium: onderricht in wat iemand zélf kan doen!”


Oosterse wijsheid van MONG

De 80-jarige auteur en (reïncarnatie)therapeut Hendrick Vannek kan met recht een kleurrijk mens genoemd worden. Vanaf zijn stekje halverwege de berg in het Spaanse Altea, blikt hij terug op zijn rijke en veelbewogen leven. Over zijn bijna-doodervaring, zijn burn-out, over vorige levens en zijn heftige ervaringen binnen de psychiatrie. Maar natuurlijk staat ook Mong centraal, de geestelijke entiteit die hem, na een eerder gezamenlijk leven zeshonderd jaar terug, sinds 2001 vergezelt en inmiddels een echte ‘huisvriend’ is.


De komst van de levende doodskist

Ellen Worm ontmoet in het Oosterpark van Amsterdam de 27-jarige Bob Hendrikx, architect, uitvinder en bio-designer van beroep. Met zijn bedrijf Loop of Life heeft hij een missie: “Als we blijven bouwen zoals we nu doen, zijn straks alle grondstoffen op en is er geen leven op aarde meer mogelijk. Daarom moeten we op zoek naar nieuwe manieren van bouwen, waarbij de aarde verrijkt, de biodiversiteit vergroot en een bron van nieuw leven gecreëerd wordt.”


De geesten van Whaley House

Zwaaiende kroonluchters, een schommelstoel die beweegt alsof er iemand in zit, getik van bestek op porseleinen borden en onstoffelijke stemmen. In het Whaley House in San Diego Old Town, dat dagelijks bezoekers van over de hele wereld ontvangt, kun je het allemaal tegenkomen. Het krioelt er namelijk van de paranormale activiteit. Hilda Spruit gaat op onderzoek uit!


Het boek dat de wereld gaat veranderen?

‘In deze column heb ik nog niet eerder aandacht geschonken aan het boek van een andere auteur. Er zijn zoveel boeken verkrijgbaar die heel goed zijn binnen hun eigen domein, dat ik dan elke maand wel een boek zou kunnen bespreken. Maar eens in de zoveel tijd komt er een boek uit dat exceptioneel is. Misschien niet door de manier waarop het geschreven is, maar door de inhoud en vooral de energie die erachter zit. In september komt er zo’n parel uit. Het boek Bestaansrecht van Maarten Oversier!’, aldus Robert Bridgeman…


Lockdown triggert herinnering aan vorig leven

Corona-maatregelen hebben op iedere persoon een ander effect. De één gaat er gedwee in mee, de ander protesteert heftig. Lockdowns kunnen situaties uit voorbije levens oprakelen zonder dat je er erg in hebt. Marit zoekt reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele op omdat ze last heeft van het voortdurend binnen moeten blijven. Noodgedwongen werkt ze veel thuis, komt weinig buiten en maakt zich zorgen of ze wel ‘aan de man komt’.


Oude goden; ook nu nog relevant!

De oude goden van de Romeinen, Grieken, Germanen en Egyptenaren… Dat waren toch allemaal verzinsels van naïevelingen die nog niets wisten van de werkelijke aard van de realiteit? Bijgeloof! Toch? In dit artikel wordt iets heel anders beweerd. De oude goden zijn volgens de auteur ook nu nog relevant en werkzaam. Sterker: door ze af te schrijven, loopt de mensheid onschatbare hulp mis


Op zoek naar het ongrijpbare

Hoeveel mensen hebben niet de wens om aan zichzelf te werken? En hoeveel mensen zijn er niet die zichzelf willen verlichten en ervoor kiezen hun licht van binnen naar buiten te laten stralen? Maar wie van hen is ertoe bereid om langdurig de ontberingen, het verdriet, het afzien, de teleurstellingen en pijn te ervaren, om langzaam maar zeker afscheid te nemen van zijn of haar oude aardse ik?


En verder: Column van lichtwerkster Marjolein, Kunst van Janosh, maandhoroscoop en win- en kortingsacties.