Magazine: mei

Shanti verloor haar kindje, maar vond zichzelf

In de zomer van 2016 bracht haar ex-partner hun elf maanden oude zoontje om het leven, evenals zijn moeder en zichzelf. Zij – Shanti Schiks – overleefde de aanval en bleef ontredderd achter met haar onvoorstelbaar grote verdriet. Dit interview geeft inzage hoe ze spiritueel overleefde. Ze schreef er twee boeken over, die voor velen op hun spirituele pad zelfhulpboeken kunnen zijn.


De impact van jouw naam

Net als je lichaam, draag je jouw naam je hele leven met je mee. En aangezien alles energie is, heeft deze naam ook impact. Op jou, je karakter, talenten, kwetsbaarheden en zelfs je levensloop. Cora Leder ontwikkelde eigenhandig de methodiek van de Naamanalogie, waarbij jouw naam een sleutel tot zelfinzicht is. Duidelijk wordt dat elke klank en iedere letter van belang is. Cora: “Ben je van plan je naam te veranderen? Bereid je dan maar voor, want daarmee zal ook jouw pad veranderen!”


Piekervaring als doorbraak

Annet Mol heeft in 2010 een ervaring die ze niet plaatsen kan. Vol én leeg, nietig én groots tegelijkertijd. Het maakt zo’n indruk dat ze op zoek gaat naar de oorsprong en betekenis ervan. Het fenomeen van het Numineuze lijkt het meest overeen te komen met haar indrukken. Afdwingen kunnen we een dergelijke ervaring niet, zoveel is duidelijk. Al zijn er manieren om de kans erop zo groot mogelijk te maken…


Ellen koorddanst tussen eenheid & eigenheid

Vanaf komend nummer gaat de Nijmeegse Ellen Worm voor ParaVisie Magazine als ‘sterreporter’ aan de slag. En daarom mag eerst Ellen zelf met de spreekwoordelijke billen bloot. Waar komt zij spiritueel gezien vandaan en welk pad heeft ze tot nu toe bewandeld? Ellen: “Als ik iets wil meegeven, is het wel dat wij mensen zowel aan onze wortels als aan onze vleugels mogen werken. Aardse spiritualiteit, dat is waar ik, door schade en schande wijzer geworden, voor sta!”


Het Ego: springplank of belemmering?

Veel spirituele tradities zien de ego-persoonlijkheid als een grote belemmering voor spirituele groei. Maar hoe kan iets wat zich spontaan in de ziel heeft ontwikkeld een belemmering zijn voor de verdere groei? Dat klinkt spiritueel coach en psychologe Lenie van Schie niet logisch in de oren. Zij vraagt zich af of het ego misschien juist een eerste fase kan zijn in een dynamisch, menselijk groeiproces…


Lichter leven door helder dromen

‘Langzaam loopt de Chinese man mijn kant op. Ik weet dat hij mij dood wil maken en ik voel een beklemmende angst. Vroeger zou ik zijn gevlucht, of had ik mezelf wakker gemaakt door te gillen. Nu besef ik dat ik droom, terwijl mijn lichaam slaapt. Ik kies ervoor om mij over te geven aan de droom. Als ik wakker word voel ik mij sterk en besef ik dat mijn kern onsterfelijk is.’ Dit soort dromen hebben niet alleen het droomleven van Femke de Grijs beïnvloed, maar ook haar wakende leven ten positieve veranderd. En in dit artikel legt ze uit hoe ze ook jouw leven kunnen veranderen!


Polariteit in spiri-land

Er is in de basis niets mis met polarisatie, zo betoogt lichtwerker Robert Bridgeman. Ook in de ‘spirituele scene’ is polarisatie van alle tijden, al lijken de verschillen de laatste tijd nogal uitvergroot. Het is juist de kunst om elkaar te blijven vinden, óók als we het niet met elkaar eens zijn. Robert: “Niemand heeft de wijsheid in pacht.”


Hoe Marijn misbruik overwon

‘Waaah! M’n longen stuiteren op ’t gesteente voor mij. Geschrokken kijk ik naar mijzelf. Ik vraag mij verwonderd af of die schreeuw wel echt uit míjn keel komt…’ Zo begint Omarm het leven, het boek dat Marijn Louis Willems (1968) over zijn leven schreef. Een leven tussen de diepste afgronden en de hoogste lichtwerelden. Ouders die niet bij machte zijn hem de aandacht te geven die hij nodig heeft en een leraar die misbruik maakt van zijn onschuld culmineren ten slotte in psychotische waanideeën en een ernstige ziekte. Uiteindelijk heeft alles zin. Marijn: “Mijn verleden bleek een gids voor mijn toekomst.”


Jaap Hiddinga over het paranormale

In Schotland, waar Jaap Hiddinga inmiddels vier decennia woont, zijn er veel overleveringen over geestverschijningen, paranormale verschijnselen en, sinds de jaren zeventig, ook ufo’s. Een tijdlang bestudeerde Jaap dergelijke verschijnselen actief, totdat hij ontdekte dat ze, in plaats van bewijs voor een voortbestaan na de dood of buitenaards leven, veel vaker te maken hebben met gedachten van en in onszelf. Zijn visioenen, opgedaan tijdens uittredingen, bevestigen dat beeld nog eens.


Massages en vorige levens

Een lichaamsmassage kan leiden tot spontane herinneringen aan vorige levens. Aanraken, bevoelen, betasten, kneden van huid en onderliggend spierweefsel kan vastgezette emoties losmaken. Én oude herinneringen. Regressie- en reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele geeft enkele voorbeelden, zoals dat van Sanne. Sanne herinnerde zich tijdens een Guasha-massage een vorig leven als zwarte vrouw op een katoenplantage.


Was oorlogsmisdadiger Bikker bezeten?

Sinds een paar jaar doet Kirsten Zeemeermin onderzoek naar de persoonlijke geschiedenis van 46 mannen die op 2 maart 1945 zijn gefusilleerd in de Achterhoek, bij Varsseveld aan het Rademakersbroek. De meesten van hen waren verzetsstrijders, afkomstig uit heel Nederland. Wat haar raakt als ze over hun arrestaties en verhoren lees, is de intense kwaadaardigheid waartoe hun tegenstanders in staat waren. Eén persoon valt haar in het bijzonder op: veroordeeld oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker, alias ‘de beul van Ommen.’ Hoe is zijn wreedheid te verklaren, zo vraagt ze zich af. Was Herbertus Bikker soms bezeten?


Chickie, de Madonna van Jean Houston

Carl Gustav Jung lanceerde het concept van het collectief onbewuste, Lynne McTaggart schreef over het Veld en duizenden jaren terug sprak men in India van de Akasha-kronieken. Een ander woord zou ‘de Bron’ kunnen zijn – het kwantum universum dat onze kosmische baarmoeder en het fundament van ons leven is. Als we verbonden zijn met deze Bron, dan staan we in contact met onszelf, onze intuïtie, onze dierbaren, de natuur, de gehele mensheid. Alles kan ons een ingang tot die Bron verschaffen. Bijvoorbeeld een hond met de naam Chickie, zoals de bekende mystica Jean Houston ervoer…


Edgar Cayce, spiritueel onderwijzer

Tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw kenden velen Edgar Cayce, ook wel de ‘slapende profeet’ genoemd. Over de gehele wereld gingen er boeken over en van hem over de toonbank. Oók in Nederland. Langzamerhand raakte hij echter in de vergetelheid; er kwamen andere leraren die zijn plaats innamen. Nu, aan de vooravond van het Aquarius Tijdperk, lijkt het Cayce-biografe Wina Swart een gunstig moment om deze helderziende te herintroduceren. Wina: “Cayce sprak niet alleen over het Aquarius Tijdperk, maar wees ons ook de weg naar het (her)vinden van onze spiritualiteit.” Eerste deel uit van een serie over leven, werk en filosofie van Edgar Cayce.


En verder: Columns van Marjolein Berendsen, Peter den Haring, Anita Smits, Lucas Klooster, kunst van Janosh, boekrecensies, maandhoroscoop en win- en kortingsacties.