Magazine: december

2021 JAARHOROSCOOP

Er zullen weinig mensen zijn die 2020 met een zwaar gemoed vaarwel zeggen. In de jaarhoroscoop van 2020 stond geschreven dat we met schokkende en ingrijpende zaken te maken zouden gaan krijgen. Dit duidde op de wereldwijde pandemie van Covid 19. Meer dan ooit brandt ons de vraag op de lippen: wat brengt het komend jaar ons? De Jaarhoroscoop vertelt het je op persoonlijk niveau.


Familievloek…?

Bij vloeken of vervloekingen, als een geritualiseerd gebaar of handeling waarbij het de bedoeling is een ander schade te berokkenen, denken we snel aan Afrikaanse of Haïtiaanse voodoo-poppen die met naalden of spijkers doorprikt worden. Maar de christelijke cultuur, die onze westerse beschaving doordrenkt heeft, kent zijn eigen variant: de erfenisblokkade. Heb jij er last van?


Afscheid van een entertainer

In de zomer van 2019 overleed, voor velen van ons totaal onverwachts, Willem Jan van de Wetering. Een grootheid binnen ‘spiritueel Nederland’, die altijd leek te doen waar hij zelf zin in had en nochtans uiterst empathisch en innemend kon zijn. Willem Jan populariseerde het persoonlijkheidsmodel van het Enneagram, maar was als oprichter van de Hitkrant al veel eerder pionierend bezig. Met zijn grote liefde Marianne Meijer sleet hij zijn laatste levensdagen, tot het einde toe bezig met groei en zelfontwikkeling. Marianne: “Willem Jan wilde in het harnas sterven.”


Mensen & idealen

De nieuwe tijd. De nieuwe wereld. Hoe geven we haar vorm? In zijn derde boek Niet gezwicht voor de wereld spreekt Ivo Valkenburg met 45 mensen die aanjagers zijn van vakinhoudelijke vernieuwing op gebieden zoals architectuur, geneeskunde, rechtspraak, onderwijs, economie, landbouw, kunst en muziek. Ze zijn niet gezwicht voor het ‘normaal’ van de wereld en blijven getrouw aan hun zielsopdracht.


Diep vanbinnen angstig en eenzaam…

Deze periode van corona maakt dat er veel oude wonden naar boven komen. Angsten, bestaansrecht, basisveiligheid… het wordt allemaal aangeraakt. Precies die trauma’s die zich in de bekkenbodem hebben vastgezet. Daar heling brengen, maakt dat er steeds meer licht door jou heen kan stromen. Maar ook dat jouw weerstand sterker en sterker wordt. Zielscoach Marlêne Evertz maakt de bekkenbodemproblematiek inzichtelijk.


Beethoven componeert dóór

TATA TA TAAA. Hoor wie klopt daar kinderen? Nee het is niet Sinterklaas, het is Beethoven! Een thema dat inslaat als een bom. En Beethoven kan best wel de atoombom van de componisten genoemd worden. We hadden het moeten weten dit jaar, precies 250 jaar na zijn geboorte. Met allemaal mooie concerten en evenementen, maar helaas: een ander thema ging vanaf maart met de hoofdprijs lopen. Maar daar laat medium Isabelle Duchene het niet bij zitten!


Geestesziek of paranormaal begaafd?

Als parapsycholoog Richard Krebber Jeanne van Mol in 2017 voor de eerste keer ontmoet, ziet hij een kwetsbare vrouw van middelbare leeftijd. Ze staat onder reguliere behandeling vanwege problemen met haar schildklier, bloeddruk, cholesterolgehalte, heeft gesprekken met een psycholoog en krijgt via de psychiater antidepressiva voorgeschreven. Inderdaad iemand die thuishoort in de reguliere (geestelijke) gezondheidszorg zou je in eerste instantie denken. Maar het verhaal dat ze te vertellen heeft laat iets geheel anders zien…


Eenhoorns & vorige levens

Op meerdere momenten in ons leven komen we voorwerpen, situaties of personen tegen die ons speciaal opvallen. Wanneer dit zich blijft herhalen, kun je je afvragen of alsmaar terugkerende zaken vriendelijke berichtjes zijn vanuit het universum. Reïncarnatietherapeute en schrijfster Marianne Notschaele komt plotseling meer dan eens de beeltenis tegen van een eenhoorn. Wat heeft dit mythische paard haar te zeggen?


HSP kind in december

De feestdagen komen eraan. De ene ouder kijkt er het hele jaar al naar uit, terwijl de ander er niets bijzonders aan vindt. Dit jaar zijn de feestdagen ook nog eens anders door de COVID-19 regels waar wij ons aan moeten houden. Hoe ga jij als ouder nu om met een hooggevoelig kind? Schiet je in de stress/angst of geef je je vol overgave over aan het leven? Wat zegt dit over jou als ouder en wat is de invloed daarvan op een hooggevoelig kind?


Complottheorieën spiritueel bezien

Wat is dat toch met al die complottheorieën van de laatste tijd… Zijn die er omdat mensen bang zijn? Omdat ze antwoorden zoeken? Horen ze bij het opkomend populisme? Zijn het waanideeën van (extreem) rechts die de wereld negatief zien? Heeft het met algoritmen te maken? Gaat het om goedgelovige mensen die men makkelijk iets op de mouw gespeld krijgt? Lichtwerker Robert Bridgeman zoekt het uit!


Het Nieuwe Geluk

Spiritueel mentor Annemarie Sips raakte na de eerste persconferentie van premier Rutte in paniek. Tegelijkertijd voelde ze dat er iets niet klopte. Zou er een politieke agenda achter het virusgedoe zitten? Annemarie is eigenwijs, dus zocht ze naar informatie over corona. Ze verloor zichzelf bijna in alle verhalen die ze las. En zo (her)ontdekte ze de belangrijkste schat, die juist nu – in deze verwarrende tijden – zo relevant is: ons innerlijk kompas!


De onbegrepen erfzonde

In de christelijke context is ‘zonde’ primair de bewust gewilde overtreding van de geboden van de Schepper. Deze omschrijvingen geven geen inzicht in de desastreuze gevolgen van de zondeval en de daaruit ook voortgekomen erfzonde. En dus zijn de volgende vragen, die in dit artikel centraal staan, relevant: wat is de erfzonde eigenlijk? Hoe is deze ontstaan en welke gevolgen heeft zij? En wat kunnen we doen om het risico ervan kleiner te maken?


Stress en angst: wat helpt?

Stress, zorgen en angsten komen veel meer voor dan je denkt. Miljoenen mensen hebben er iedere dag mee te maken als gevolg van pijn, ziekte, moeilijke omstandigheden, of, en dat is het meestal, een combinatie van factoren. Wat te doen? Het meest gezonde antwoord luidt: zie alles onder ogen. Mindfulnessmeditatie is hierbij buitengewoon zinvol.


Ibolya had last van een vloek

Op dertigjarige leeftijd krijgt Ibolya Moór ernstige gezondheidsproblemen. Ze hoort over een eeuwenoude familievloek. Haar vader is ooit op vrij jonge leeftijd gestorven, geheel volgens de legende van de vloek. De nuchtere Ibolya gelooft niet in het bovennatuurlijke, maar ze heeft geen andere keus dan op onderzoek uit te gaan…


En verder: Column van medium Tonnie + Helende kunst van Janosh en win- en kortingsacties.