Juli uitgave

TUSSEN MYSTIEK EN WAANZIN

Vroeger was je ‘bezeten’ of gewoon ‘gek’. Werd je opgesloten of veroordeeld tot de brandstapel. Tegenwoordig word je ‘slechts’ veroordeeld tot het een label. Minder erg? Waarschijnlijk. Maar net als toen worden psychiatrisch patiënten gemarginaliseerd, tot aan de rand van de samenleving weggedrukt. En dat terwijl er nadrukkelijke paralellen lijken te zijn tussen dat wat zij zeggen en wat door dichters, denkers, mystici en goeroes gebezigd wordt. Zijn de psychotici van nu de sjamanen van weleer? Is een psychose soms de poort tot het goddelijke? Of eerder een mislukte verlichtingservaring? Berry Vorstenbosch maakte zowel een psychose als een religieuze bekering mee en mag daarom met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Met hem verkennen we de grenzen tussen waanzin en mystiek.


Myrrhe kreeg een psychose: ‘Kwalijk dat deze ervaringen worden gepathologiseerd’

Als in de vijftiende eeuw Jeanne d’Arc in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland een heldenrol gaat spelen, komt dat omdat ze zegt visioenen te hebben gehad. Ze krijgt beelden door van engelen en heiligen die een overwinning van de oorlog van de Fransen op de Engelsen melden. Iedereen kent haar en kent ook de gewelddadige dood op de brandstapel. Jeanne werd een legende, maar haar visioenen zijn door doctoren ook wel eens afgedaan als epileptische aanvallen of een vorm van schizofrenie. Maar was dat zo? Was ze niet een spirituele kracht die daar moest zijn en haar invloed moest aanwenden? Wat weten we van mensen die meer zien dan wij en hoe gaan we met deze mensen om?


Seksueel misbruik: ‘Ze geloven me nooit’

Marianne Kimmel (50) werd als kind van haar vierde tot haar tiende door haar eigen vader seksueel misbruikt. Lange tijd werpt die ervaring zo’n slagschaduw over haar leven, dat geluk onmogelijk lijkt. Toch is ze dat nu; gelukkig. Sterker: Marianne maakte van haar scars haar stars, zoals het motto op de website van haar stichting Project Speak Now luidt. Ze geeft lezingen, peptalks, masterclasses en helpt met haar stichting slachtoffers van seksueel misbruik. Onlangs verscheen haar boek Ondersteboven, een (semi)autobiografisch werk waarin, uniek genoeg, niet alleen het slachtoffer van ernstig seksueel misbruik aan het woord komt, maar óók de dader. Marianne: “Demonisering van laatstgenoemde brengt ons niet verder. Alleen wanneer we de dader als mens blijven zien, is heling mogelijk.”


Reïncarnatie: ‘Mijn kinderen, waar zijn ze?’

Daniëlle’s huid is extreem gevoelig. Make-up op haar gezicht verdraagt ze niet en zelfs voor hypoallergene crèmes is ze allergisch. Om wanhopig van te worden! Zou reïncarnatietherapie kunnen helpen? Ze maakt een afspraak bij vorige-levens-therapeute Marianne Notschaele. Het worden heftige sessies: ‘Ze gaf niks om het vuur en de rook en wilde maar één ding: haar kinderen vinden…’


Magie van de orgon-energie

Waarschijnlijk heb je ze weleens gezien: kleurrijke piramides met bijzondere edelstenen en glitters erin verwerkt, soms zelfs nog extra versierd met spirituele symboliek. Hoe dan ook, een orgonite is over het algemeen een echte blikvanger. Maar het is veel meer dan een decoratief element. Orgonites kennen als energetisch generator tal van toepassingen, zoals neutralisering van straling, verspreiding van bekrachtigende energie, ondersteuning van persoonlijke processen en verzachting of zelfs verwijdering van zowel lichamelijke als geestelijke blokkades. De in Heerhugowaard woonachtige Fawzia Mokkum weet er alles van, want zij maakt ze. Waarom? Fawzia: “Om niet alleen de trilling van individuen te verhogen, maar ook die van het collectief!”


Paranormaal in België

Alex Pauwels is een bijzonder extravagante verschijning, zeker voor Belgische begrippen. De in Mechelen woonachtige spiritueel consulent is echter prima content met zijn mystiek-mysterieuze uitstraling. Eventuele cliënten kunnen bovendien gerust zijn: Alex is helemaal zichzelf. Dat verdient een pluim, immers: België is, net als Nederland, nog altijd het land van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Veelzijdigheid kan Alex niet ontzegd worden, gezien zijn creatieve verkenningen in de marketing, muziek, filmwereld en nu dus de spirituele sector. Ook hier etaleert hij een verscheidenheid aan invalshoeken: van de kleuren en getallen tot aan de kaarten en de kabbala. Alex: “Met mijn vorm van esoterische psychologie, breng ik je terug op het juiste pad.”


Sjamaan Jan Prins: ‘Transitie? Dat gaat nog wel even duren!’

De 75-jarige sjamaan Searching Deer Jan Prins begon ooit als muziekdocent aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen en gaf concerten met het ensemble La Bande du Nord. Nog steeds gebruikt hij vaak instrumenten tijdens zijn sjamanistische vieringen, ceremoniën en rituelen. Daarnaast schrijft en schildert hij. Samen met zijn studiekring The Circle of Shamanic Learning draagt hij zijn kennis over aan anderen. Een gesprek met Searching Deer Jan Prins in zijn woning in het centrum van Groningen.


Het ultieme slachtoffer

Eén van de vroegste cliënten van coach Peter den Haring had de noodlottige neiging om zichzelf voor alles en nog wat te vergelijken met anderen. Zijn oudere broer kon alles, hij niks. Zijn vader was directeur van een onderneming, hijzelf dacht wel eeuwig derde bediende te blijven. Zijn moeder kon piano spelen, hij kon niet eens een blokfluit vasthouden. Met de meisjes was het ook zoiets. Al bij een beetje kritiek haakte hij af. Peter: “En dan maar zeiken bij mij: ‘Waarom heeft Wim B. wel een leuk gezinsleven en ik niet?’”


Inge’s gave, geschenk uit de hemel

Dat het leven van de meesten van ons niet continu over rozen gaat, is evident. Dat het leven van potentiële lichtwerkers, ondanks hulp ‘van bovenaf’, in potentie nog extra zwaar is, mag eveneens als bekend verondersteld worden. Dat die kennis persoonlijke verhalen echter niet minder indrukwekkend maakt, blijkt wel uit het boek Parel in de Pijn van Inge Bongenaar en Lisette Stam over het turbulente leven van eerstgenoemde. Inge: “Uiteindelijk is ons hele leven één grote leerschool.”


Edgar Cayce over karma

Wij kiezen er zelf voor om terug te keren naar de aarde. Maar niet alleen dat; wij kiezen ook het gezin uit waarin wij onze jeugd zullen doorbrengen. Dat, weten wij, zal een prettige of een minder prettige ervaring worden. Een moeilijke jeugd heeft als doel lessen te leren en daardoor een deel van ons karma af te lossen. Elk familielid kan daartoe een bijdrage leveren. Diep in ons onderbewustzijn weten wij dat wij elkaar kennen uit eerdere levens. De Bron, waarmee ziener Edgar Cayce in contact zei te staan, noemt dit ‘Karmische Herinnering’.


Donkerste nacht van de ziel

Je bent niet bang om verlaten te worden; je bent ongelooflijk eenzaam en hoopt dat iemand de leegte die je vanbinnen voelt zal vullen. Je bent niet bang om je te binden; je bent ooit zo verstikt en emotioneel verwaarloosd geweest dat intimiteit hetzelfde voelt als jezelf verliezen. Om liefde te ontvangen moest je iemand worden die je niet bent. Het kon niemand iets schelen wie je werkelijk was of kon worden. Verlies jezelf niet in therapeutische taal. Hoewel woorden vaak kunnen aangeven waar het pijn doet, bedekken ze vaak ook de werkelijke pijn. De geest gebruikt woorden zodat hij niet hoeft te voelen.


De evolutie van kristal

De aarde beweegt naar een hoger trillingsveld en dit betekent dat alle levende organismen hierop meebewegen. Planten, bomen, dieren en mensen stemmen hun eigen vibratie af op de vibratie van onze planeet aarde. Dit geldt dus ook voor het mineralenrijk. Het is een wisselwerking: hoe hoger het bewustzijn van ons mensen wordt, hoe hoger de frequentie van onze planeet en alle levende organismen.


De dood uit de schaduw

In zijn boek De diepe wateren van verdriet. Rituelen van vernieuwing en de kunst van het rouwen beschrijft Francis Welles hoe onze samenleving vol dood en verderf en vernietiging is, juist doordat we de dood ontkennen. En wat gebeurt er dan? Dan wordt de dood verbannen naar wat psycholoog Carl Jung ‘de schaduw’ noemt. Precies daarom zijn we verworden tot een cultuur van de dood. We zien overal om ons heen dood en verderf: moorden, zelfdodingen, schietpartijen op scholen in Amerika en ook vernietiging van onze prachtige Moeder Aarde.


Lepels buigen?

‘We besteden al onze tijd, geld en energie aan het proberen onze ervaring aan de buitenkant te veranderen, niet beseffend dat het hele ding van binnenuit wordt geprojecteerd’, aldus auteur, transformatiecoach en NLP Trainer Michael Neill. Met andere woorden: je mind, je gedachten en je emoties bepalen je wereld en je acties. Ook wetenschappers hebben dit keer op keer bewezen.


Bewustwording van jouw mechanismen

Ieder mens draagt bagage uit het verleden met zich mee. Soms is die bagage licht en makkelijk te dragen. Andere keren is ze zo zwaar dat we er onder lijden. Het gaat dan meestal om pijnlijke ervaringen die je in je kindertijd hebt opgedaan. Ervaringen die we nog altijd niet erkend, verwerkt en geheeld hebben. Onverwerkte trauma’s uit je kindertijd kunnen ook in het hier en nu leiden tot allerlei problemen…


En verder: maandhoroscoop, boekrecensies en véél win- + kortingsacties.

DE JULI-UITGAVE BESTEL JE HIER