Bomen en hun geheimen

We staan er vrijwel nooit bij stil, maar al ons hele leven zijn wij omringd door een van de mooiste en meest fascinerende elementen uit de natuur: bomen!

Toen ik een poos geleden in mijn auto de kids stond op te wachten, was het al bijna donker. Mijn aandacht werd getrokken naar een aantal bomen die naast elkaar op een rijtje stonden. Ze zagen er krachtig en imposant uit, zo naast elkaar. Ik bedacht me dat deze bomen daar al erg lang moesten staan, aangezien ze in lengte en in omvang extreem waren. Wat zouden deze bomen inmiddels  niet van ons mensen gezien hebben? Ik realiseerde me dat een boom ook al jarenlang geheimen met zich mee zou moeten dragen. Zelfs gebeurtenissen die het daglicht niet hadden kunnen verdragen en waarover in de mensenwereld niets of nauwelijks iets bekend is.

Uit de wetenschap wisten we natuurlijk al dat bomen onze afvalstoffen filteren, maar wat er nog uit die onderzoeken gebleken is: bomen ervaren wel degelijk pijn en emoties! Bij een van die onderzoeken werd namelijk een meting gedaan door middel van elektrische signalen die door de aders van de boom werden gestuurd. De vraag was hoe een boom bij een aanval van een insect verscheidene verdedigingsstoffen aanmaakte en die via een groot netwerk in hoog tempo bij de buren terecht kon laten komen. Wat verder uit onderzoek bleek, is dat bomen voor elkaar zorgen. Ze sluiten vriendschappen en laten hun takken van mekaar weg groeien zodat ze beiden voldoende licht opnemen. Zo maken ze een groot kluwen van hun wortels en laten die in elkaar groeien, zodat ze eeuwig afhankelijk zijn van elkaar en elkaar kunnen blijven helpen. Mooi, hè?

‘Bomen zorgen voor elkaar en ervaren pijn & emotie’

Zelf heb ik vastgesteld dat bomen op bepaalde plaatsen de emoties van de mensen kunnen uitten. Als ik over een begraafplaats loop, zie ik dat de bomen die daar staan wel degelijk een andere groei en ontwikkeling doormaken (ik heb het dan niet over een treurwilg). Ik kan aan die bomen voelen dat ze verdriet en emotionele gevoelens bij zich houden. Je ziet er ook vaak takken door elkaar vloeien alsof die bomen elkaar een ondersteunende schouder bieden. Ikzelf woon op een boerderij en de bomen die hier staan stralen veel gelukkige gevoelens uit, met hier en daar enkele kronkels in de stam die wijzen op de mensenlevens die ze meemaakten. De kronkels verwijzen naar onze eigen levens die niet altijd perfect lopen. Zo loopt een boomstam ook niet altijd perfect. Natuurlijk zijn er bomen die recht naar boven groeien, maar als je echt goed kijkt zie je altijd wel hier en daar een kronkel. Er is dus wel degelijk een verschil tussen bomen die groeien op plaatsen waar nauwelijks een mens komt en bomen waar de mensheid tussen leeft.

 

 

Bomen zijn zelfs heel spiritueel. Ik kan het beste aarden in de buurt van een boom. De boom filtert als het ware mijn gedachten en zet ook vaak het negatieve om in het positieve. Ik raad mijn klanten ook heel vaak aan om op momenten dat het teveel wordt, zich terug te trekken in de natuur. Het hoofd leeg te maken en de zorgen en gedachten dáár achter te laten, ze te laten voor wat ze zijn. Ik kan alleen maar respect hebben voor de natuur en ik vind dat iedereen er maar eens bij moet stilstaan wat voor mooie dingen ons daar dagelijks worden aangeboden!

 

Medium Katarina

Website: www.spiritualwings.be

Contact: Spiritualwings18@gmail.com