CORONA: angst versus liefde

Virussen komen en gaan. Influenza. Rota. Noro. En zo ook bijvoorbeeld het coronavirus. Dit virus is al jaren bekend en het geeft een vervelend griepbeeld. Het schijnt onder de elektronenmicroscoop op een kroontje te lijken, vandaar de naam. Virussen testen onze weerstand en versterken daarmee onze afweer. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand en meerdere aandoeningen kan het coronavirus uiteindelijk een te grote belasting geven, met soms fatale gevolgen. Net als het influenzavirus. Ieder jaar sterven er een honderdtal mensen aan in Nederland.

Enkele jaren geleden hadden we te maken met de beruchte Mexicaanse griep. Het was wekenlang in het nieuws. De medische wereld was in rep en roer. Er moest dubbel tegen gevaccineerd worden. Virologen waarschuwden voor de immense gevolgen. Uiteindelijk bleek het allemaal een grote fabel. Er werden minder mensen ziek ten gevolge van deze gevaarlijke griep uit Mexico dan bij een normale griep. En de vaccinaties bleken ook niets uit te maken. Er werd een enorme angst gecreëerd en er werd voor miljoenen aan onnodige medische kosten gemaakt. Uiterst merkwaardig hierbij is dat er nooit een politieke evaluatie heeft plaatsgevonden van alle onnodige hysterie en kosten. Integendeel. Een viroloog die medeschuldig was aan het bizarre beleid, kreeg een beloning van een miljoen euro van de Nederlandse staat.

Er werd een enorme angst gecreëerd en er werd voor miljoenen aan onnodige medische kosten gemaakt

Op dit moment worden we overspoeld door angstaanjagende, hysterische berichten van een onbewuste media. Het gaat maar door. Dag en nacht. Het coronavirus is absoluut het meest besproken onderwerp van de afgelopen weken. Radio, tv en kranten houden er maar niet over op. Ieder uur van de dag gaat het erover. En naarmate de besmettingen toenemen en naderbij komen, wordt de angst meer gevoed. Hoe zit het eigenlijk met die Chinees op de hoek…? En met dat Italiaanse restaurant…? Wat doen deze berichten met ons? Gaan we mee in de angst en kopen we honderden mondkapjes?

De berichtgeving creëert een ondermijnende, verlammende angst die voortdurend gevoed wordt en niet is gebaseerd op harde feiten. Vanuit de kwantumfysica weten we dat dat wat je meet, ook manifest wordt. Zo bestaat licht simpel gezegd uit deeltjes en trilling. Richt je de meting van licht op deeltjes, dan vind je deeltjes. Richt je de meting op trilling, dan vind je trilling. Zo werkt het ook met angst. Angst heeft macht met de kleine m. Angst maakt manifest wat er speelt. Daarmee bedoel ik dat als er vanuit de angst de aandacht ergens op gericht wordt, dit gerealiseerd kan worden. Dat wat je voedt, groeit.

‘De berichtgeving creëert een ondermijnende, verlammende angst die voortdurend gevoed wordt en niet is gebaseerd op harde feiten

Het specifieke coronavirus dat nu is uitgebroken, wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Van dit virus kun je dus de griep krijgen en die ziekte heet officieel COVID-19. Deze naam is gekozen door de WHO. De toevoeging ‘19’ verwijst naar het jaar 2019, toen het voor het eerst werd ontdekt. Er is geen specifieke behandeling tegen het nieuwe coronavirus, net zoals bij influenza. De behandeling van ernstig zieke mensen bestaat uit het behandelen van de symptomen. Er is ook geen vaccin tegen. En dit werkt sommige politici en medici de stuipen op het lijf. De illusie van totale controle van de natuur wordt erdoor verstoord. Om verspreiding van het virus te voorkomen gelden vanuit de reguliere geneeskunde eigenlijk dezelfde tips als bij de verspreiding van griep en verkoudheid. Persoonlijke hygiëne is heel belangrijk. Zoals regelmatig je handen wassen en goed je neus snuiten in papieren zakdoekjes. En een optimale weerstand.

Een optimale weerstand is essentieel voor onze gezondheid. Gezond en gevarieerd eten, voldoende slaap en rust, regelmatige beweging en een gezonde leefstijl zoals niet roken en weinig tot geen alcohol geven een optimalisering van de weerstand. Het belangrijkste voor een goede weerstand is echter gebruik maken van de Kracht van de Liefde. De ondermijnende effecten van angst worden hierdoor tenietgedaan en ons immuunsysteem geoptimaliseerd. De Kracht van Liefde is veel sterker dan de macht van de angst. Er is een direct causaal verband tussen stress, het activeren van ‘stress-hormonen’ zoals cortisol en de afbraak van het immuunsysteem. Continue interne stress, zoals bij angst of een depressie, verlaagt hierdoor onze weerstand. Zo blijkt uit diverse wetenschappelijke publicaties dat angstige en depressieve patiënten vaak een verlaagde immuunreactie hebben. Zelfliefde en een innerlijk vredige staat geeft ons afweersysteem meer kans zijn werk goed te kunnen. Zelf-genezend vermogen neemt toe door een staat van innerlijke vrede en zelfacceptatie.

‘Het belangrijkste voor een goede weerstand is gebruikmaken van de Kracht van de Liefde’

De oude Vedische geschriften van de Ayurveda kunnen heel behulpzaam zijn bij het begrijpen en gebruikmaken van ons zelfhelend vermogen en versterking van onze weerstand. De antieke Indische wijzen vertellen ons dat wij in een wereld van maya (illusie, dat wat niet is) leven wanneer ons bewustzijn beperkt is. Hiermee bedoelen ze dat wanneer wij er alleen van uitgaan dat onze wereld begrensd en beperkt is tot de dualiteit, we ons dan niet bewust zijn van de onderliggende eenheid. Maya is dan een slecht surrogaat voor het kosmisch perspectief. Maya betekent dat we van alles daarbuiten ervaren, maar niet het ene onzichtbare veld dat de oorsprong is van de kosmos. Ze bedoelen hiermee niet dat de concrete wereld van de diversiteit een illusie is en evenmin veroordelen zij deze. Zij geven aan dat er naast de diversiteit, de eenheid is.

De Ayurveda gaat ervan uit dat iedere aandoening beïnvloed kan worden door ons bewustzijn. Of dat nu een infectie met het coronavirus, spierpijn of maagklachten zijn. Maar tussen ons en de aandoening bevindt zich meestal een barrière, de sluier van een beperkt bewustzijn. De illusie van het afgesloten zijn van de eenheid. Dit verhindert ons om ons bewustzijn op een geneeskrachtige manier te gebruiken. De Ayurveda stelt dat bij ziekte de problemen liggen in het gebied van diversiteit en de oplossingen in het gebied van eenheid.

‘Tussen ons en de aandoening bevindt zich meestal een barrière, de sluier van een beperkt bewustzijn’

Meditatie kan ons een innerlijke staat van liefde, eenheid en vrede laten ervaren en de gevolgen die dit voor ons heeft zijn concreet meetbaar. Zo kunnen we van meditatie de beïnvloeding van ons hartritme en bloeddruk meten (onze hartslag wordt rustig en onze bloeddruk lager), de beïnvloeding van onze ademhaling en stofwisseling (de ademhaling wordt trager en het zuurstofgebruik daalt), de beïnvloeding van ons hormonale systeem (stresshormonen als adrenaline en cortisol verlagen en ons immuun- en afweersysteem zal hierdoor beter gaan functioneren), en de beïnvloeding van onze hersenfunctie (op een EEG zullen alfagolven zichtbaar worden). Deze fysiologische veranderingen onder invloed van meditatie zijn in verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond, onder andere van de Amerikaanse fysioloog Wallace.

De oplossing bij een nieuwe variant van het coronavirus zit hem niet in het focussen op de angst vanuit de mind. Dat werkt alleen maar ondermijnend. Nuchter kijken wat er werkelijk speelt en hierop actie ondernemen helpt. Zoals je neus snuiten en rust nemen. Daarnaast is het zaak ons zelf-genezend vermogen vanuit het veld van eenheid van de Ziel niet in de weg te gaan zitten. De kracht van de Liefde vanuit verbinding met onze Ziel helpt ons, veel meer dan de angst vanuit de mind.

*********

Richard Hoofs. Spiritueel coach, huisarts, auteur.

www.medischepraktijkmondesir.nl