De comeback van Jomanda

Terug naar Tiel

Vanaf het moment dat ze voor het eerst het landelijke podium betrad, in 1991 in het razend populaire tv-programma Tineke en de paranormale wereld, tot aan haar vertrek in 2009 naar Canada, was Jomanda veruit het meest besproken spirituele, paranormale fenomeen van Nederland. Vooral haar optredens in Tiel, bezocht door tien- en tienduizenden, maakten een onuitwisbare indruk. Maar helaas zullen de meeste mensen zich Jomanda toch vooral herinneren van de ‘affaire Sylvia Millecam’, tijdens welke ze beschuldigd werd van kwakzalverij en medeverantwoordelijkheid aan de dood van de actrice. Geen enkel gerechtelijk vonnis pakte voor Jomanda negatief uit, maar het leed was al geschiedt. Het is jammer dat juist deze ‘affaire’, vorig jaar precies twee decennia terug overleed Millecam, de aanleiding moet zijn voor hernieuwde aandacht voor het fenomeen Jomanda. Maar liefst twee documentaires zijn er over haar gemaakt: Jomanda: Lady of the Light van discovery+ en Jomanda – Het Echte Verhaal van Videoland.

ParaVisie Magazine, dat in het verleden veelvuldig over Jomanda en haar werk berichtte, blikt in dit nummer eveneens terug. Met parapsycholoog Richard Krebber, met de ‘ontdekster’ van Jomanda Tineke de Nooij en met Pippa Pinuppins, die baat had bij Jomanda’s healings en bovendien meewerkte aan Lady of the Light. Wat gebeurde er nou werkelijk, daar in die evenementenhallen? En zou ze nog steeds iets kunnen betekenen voor mensen in Nederland, ook nu ze in Canada zit? ‘De spirituele bron waar ik uit put, droogt nooit op. Dat weet ik pertinent zeker’, zo liet ze immers in de ParaVisie van mei 1996 optekenen. Aan de andere kant gaf ze in datzelfde nummer lezers en potentiële bezoekers van healings al mee: ‘Als ik hier week in week uit hetzelfde volk op de eerste rij zie zitten, dan word ik weleens verdrietig en denk ik bij mezelf: jullie snappen het niet, jullie hebben de les nog steeds niet begrepen. Júllie zijn degenen die het moeten doen, niet ik.’ Hebben we haar boodschap inmiddels begrepen?

Of Jomanda’s optredens op het YouTube kanaal van medium Robbert van den Broeke afgelopen februari haar definitieve terugkeer betekenen, valt nog te bezien. De ‘goddelijke wereld’ had haar per slot van rekening de maanden ervoor nog afgeraden mee te werken aan de eerdergenoemde documentaires. De tijd zou er nog niet rijp voor zijn. Eén ding is zeker, zo zorgeloos en onbevangen als begin jaren negentig zal het nooit meer worden: ‘In een sfeervol ingericht huisje in Beesd woont de 41-jarige Jomanda. Een gracieuze, hartelijke en spontane vrouw, met wonderlijke gaven om mensen te genezen.’ (ParaVisie, mei1990)

Bestel het nieuwe nummer, HIER!