De goede coach

A truly amazing coach is hard to find, difficult to part with and impossible to forget 

Dat coaches als ‘champignons’ de grond uit groeien in allerlei varianten is ons allemaal vast opgevallen. Of dat komt omdat de vraag naar coaches zo gegroeid is, of dat coaching ‘hot’ is, of omdat ineens een berg afgestuurde coaches op de markt is gekomen… Geen idee! Ik vermoed dat het een combinatie is: er wordt momenteel wat makkelijker gesproken over burn-out/depressie en werkgevers vestigen hier, omdat het nu officieel als ziekte benoemd is, meer aandacht op en daar wordt weer op ingespeeld vanuit het aanbod. Voorkomen is beter dan genezen, dus mijn interesse gaat vooral uit naar de wildgroei van burn-outs, hoe zouden we dat kunnen voorkomen?! Enfin, op het punt waar we nu beland zijn is er meer vraag naar coaches. En dus ploppen ze overal op.

‘Of iemand goed is of niet, is vaak een kwestie van smaak’

Verwarrend is dat er zo veel verschillende namen/soorten coaches zijn… Ook verwarrend is dat ALLE coaches nu ongeveer onder één noemer afgeschreven worden als mensen die niet afgestudeerd zouden zijn, vaag zijn, zwevend en/of appelen voor citroenen verkopen. Dat lijkt me niet waar. Natuurlijk zijn er goede en minder goede coaches, maar zo is het ook met de kwaliteit van artsen of andere behandelaars. Of iemand goed is of niet, is vaak een kwestie van smaak. Alleen een diploma garandeert geen succes voor de onderlinge verstandhouding. De ‘klik’ tussen patiënt en behandelaar is van minstens even groot belang! Daarnaast heeft de kwaliteit van een coach ook te maken met de hoeveelheid ervaring, empathie en de persoon zelf.

Wat kan je in overweging nemen bij het kiezen van een coach:

  • Ga een gesprek aan en voel of het klikt
  • Heb je vertrouwen in de persoon?
  • Ga na wat de inhoud van het behandelplan is
  • Vraag naar de gemiddelde duur van herstel (en let op: elk wezen is uniek, dus exact aantal maanden/behandelingen noemen is kansloos)
  • Vraag naar referenties
  • Lees, voel, ervaar de website
  • Vraag naar de mens achter de coach en dan niet alleen naar diploma’s.

Wildgroei van burn-outs is een alarmerende zaak, maar… de ‘wildgroei’ aan coaches is niet per se slecht nieuws, zeker niet in een tijd dat ons werk steeds complexer wordt en er steeds meer van ons wordt verwacht. Ieder mens is uniek en op elk potje past een dekseltje. Dus als er wat te kiezen valt, is dat geen overbodige luxe. Alléén alternatief lijkt me niet goed, maar alléén regulier geeft ook een eenzijdige kijk op de situatie. Zelf heb ik de voorkeur om naar het totaalplaatje te kijken: lichaam, ziel en geest!

 

Dymph Brauckmann

Selfcreation www.selfcreation.nl
Praktijk voor bewustwording, verlichting en genezing

4x per jaar onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier!