De kracht van imperfectie

Misschien herken je dit: ik wil graag dat al mijn handelingen perfect zijn. Dat levert mijn ego frustraties op, aangezien simpelweg niet alles perfect kán zijn en gaan. Maar wat nou als imperfectie juist mijn kracht is? Dat die juist ‘perfect’ is?

HSP & perfectie

Hooggevoeligen zoals ik, willen graag alles goed doen. Wij willen de controle houden. Eigenlijk zijn wij bang om te falen of om iets verkeerd te doen. Lastig zul je zeggen en op een bepaald niveau is dat waar. Want als wij gecorrigeerd of aangesproken worden op ons gedrag, dan dreigt het gevaar van onderpresteren. Wij HSP’ers (HSP is een afkorting van het Engelse Highly Sensitive Person) presteren beter wanneer er niet op ons gelet wordt. Hier komt ook het stukje ego weer naar boven. Wanneer wij een handeling niet goed doen, zien wij dit onmiddellijk als falen. Maar is dit ook echt zo?

Uitnodiging

Laten we de situatie eens omdraaien en stellen dat perfectie al bestaat in het hier en nu.

Alles gaat zoals het moet gaan, ook al zien en ervaren wij dat niet altijd zo

Dat alles perfect is op dit moment, precies zoals het is. Falen bestaat dan alleen voor ons met beperkte zienswijze behepte ego. Voor de ziel echter, is alles een les. Zij beziet dat wat wij doen en dat wat ons overkomt altijd weer in liefde. Een voorbeeld. Als een handeling of een situatie anders is gelopen dan wij hadden gehoopt, zien wij dit als falen. Maar het verleden kun je niet veranderen, de dingen in het hier en nu wél. Alleen dáár hebben wij de controle over. Je hebt – bewust of onbewust – gehandeld met de informatie die jij op dat moment had. Dus hoe kun je jezelf een verwijt maken? Sterker: de schijnbare imperfectie van de situatie en/of jouw keuze, was en is een uitnodiging tot groei. Een uitnodiging om te leren. Niet dat het altijd makkelijk is om dat zo te zien, maar toch…

Vergeving

Vergeef het jezelf wanneer een situatie anders loopt dan je had gehoopt. Alles gaat zoals het moet gaan, ook al zien en ervaren wij dat niet altijd zo. De plannen van het universum kunnen wij met onze beperkte ego’s nooit volledig doorschouwen. Pas na verloop van tijd ontvouwt zich voor onze ogen de waarheid en wijsheid daarachter. Sommige situaties hebben bezinning nodig, voordat er iets van begrip kan ontstaan. Eén ding is echter nu al zeker: het is bijna altijd anders dan wij verwacht en misschien ook wel gehoopt hadden! Ik ging met hoge verwachtingen op reis naar Mexico, maar kwam flink teleurgesteld en ook gekwetst thuis. Pas achteraf kon ik zien dat de reis precies goed was geweest voor mij op dat moment. Wanneer wij zonder weerstand een blik werpen op voorbije situaties, opent zich de wereld van de kracht van imperfectie voor ons.

Veerle Wagenaar

www.coachingveerkracht.com