De school van het leven

Het leven is een soort school en we zijn hier allemaal om onze eigen lessen te leren. Deze levenslessen zijn bedoeld om onze zielen te laten groeien. Als we hard werken, dan slagen we in dit leven en kan onze ziel naar een steeds hoger niveau groeien. Als we onze lessen niet willen leren omdat we geen verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en verzanden in excuses, dan krijgen we, weliswaar met een andere strik eromheen, steeds dezelfde soort lessen voorgeschoteld.

Sommige van die hardnekkige stukken krijgen we keer op keer. The story of my life zeg ik weleens als het gaat om het thema ‘Grenzen’. Overwerken, vrijen terwijl ik geen zin had, te laat naar bed omdat ik in een boek zat, glaasje teveel op omdat de gesprekken zo fijn waren, meer dan goed is voor mij lijf aan het sjouwen geweest… Enfin steeds weer die grens tegenkomen. Soms heb ik de indruk dat het universum ons test. Heb je dit werkelijk onder de knie? En met ‘werkelijk onder de knie’, bedoelt ze dan volgens mij: ‘Ben je je nog steeds bewust van wat je doet of laat en her-inner je je dat je zelf steeds weer de keuze hebt?’ Want dat is een feit. Je hebt zelf ALTIJD de keuze.

Het klassieke voorbeeld is een zeilschip. Je kunt niet tegen de wind in zeilen, maar door te laveren kun je de tegenwind wel gebruiken om tóch vooruit te komen. Een mooie metafoor voor het leven. Je kunt een gebeurtenis niet veranderen, maar jouw houding en jouw reactie erop heb je wel zelf in de hand. Je kunt je laten wegblazen of je kunt je energie gebruiken voor iets positiefs. Soms helpt het om met een helikopterview naar de zaak te kijken om beter te kunnen relativeren.

De dingen zijn zoals jij er zelf tegenaan kijkt. Voor jou zijn de dingen anders dan voor die ander. Daarom is het ook niet wijs om op andermans nest te gaan kraaien. Je kent immers de rugzak van die ander niet. Het vereist moed om niet in de verdediging te gaan als je je aangevallen of onveilig voelt. Het vereist moed om niet in de ‘oog om oog, tand om tand’ mentaliteit te vervallen. Wil je uit conflicten blijven, dan biedt medemenselijkheid je die kans. Zacht en open blijven en niet verkrampen.

‘De dingen zijn zoals jij er zelf tegenaan kijkt’

De school van het leven stelt ons steeds weer op de proef. Steeds weer krijgen we de opdracht meer te leren, meer te zijn, meer lief te hebben, meer te vergeven, meer te leven vanuit ons hart en minder vanuit ons hoofd, minder te oordelen, minder te doen en meer te zijn et cetera.

Om al deze tests te doorstaan, kunnen we onze intuïtie gebruiken. Intuïtie is een hulpmiddel om voor onszelf en die ander te zorgen en zo samen te groeien. En wat helpt is alle gevoelens toestaan die je voelt in jezelf, óók boosheid, angst en onzekerheid. Want groeien doe je met vallen en opstaan.

je rot voelen is helend. Sta jezelf toe om alle emoties te voelen in plaats van weg te duwen en je lachmasker op te zetten. Dat narcose-middel verdooft slechts even, terwijl heling pas echt plaatsvindt als je de tijd neemt om te kauwen op je ware gevoelens.

 

Dymph Brauckmann

Selfcreation www.selfcreation.nl
Praktijk voor bewustwording, verlichting en genezing

4x per jaar onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier!