Over de tarot-serie

De tarot heeft een boeiende ontwikkeling doorgemaakt vanaf haar ontstaan in de 14e eeuw. Oorspronkelijk een kaartspel ontworpen voor recreatieve doeleinden, werd het in de loop van de eeuwen een medium voor waarzeggerij en een voertuig voor esoterische kennis.

Onder invloed van occultisten hebben de afbeeldingen op de kaarten een ware evolutie doorgemaakt. Ze zijn verrijkt met spirituele thema’s en symboliek uit onder andere de alchemie, de Bijbel, het Jodendom, de kabbala, de astrologie, en de godenmythes van het Oude Egypte en de Oude Grieken.

Ook het assortiment is explosief toegenomen. Heden ten dage is er keuze uit honderden verschillende uitvoeringen en  thema’s (China Tarot, Michelangelo Tarot, Gothic Tarot, et cetera).

Voor Paravisie belicht Anne-Marie Wegh iedere maand een kaart uit de grote Arcana. Welke herkomst en betekenis hebben de beelden en symbolen die gebruikt zijn door de ontwerpers?

 


Château des Avenières

 

Naast bekende decks als de Tarot van Marseille, Rider-Waite, Oswald Wirth, en de Thoth Tarot, wordt ook een heel bijzondere uitvoering van de tarot besproken. In de kapel van het sprookjesachtige kasteel Château des Avenières in Frankrijk, zijn de muren bekleed met levensgrote afbeeldingen van de grote arcana in prachtige mozaïek. Een prachtig kunstwerk met deels gangbare, deels unieke, symboliek. Een ware schat voor de tarot-liefhebber én de spirituele zoeker!