Dit jaar wordt alles anders!

In geen enkele andere periode van het jaar is het verlangen naar geluk zo voelbaar voor mij als tijdens de jaarwisseling. “Gelukkig nieuwjaar!” roepen we massaal als het nieuwe jaar wordt ingeluid. We wensen elkaar meer licht, liefde en inspiratie toe. Dat de toekomst gevuld mag zijn met mooie momenten, warmte en succes. De lucht is vol van hoop. Daar, ergens in die onbekende toekomst, ligt de belofte van mooier en beter. Steevast laat ik me, met een glas champagne in de hand, betoveren door dat magische moment: dít jaar wordt het allemaal anders!

‘Daar, ergens in die onbekende toekomst, ligt de belofte van mooier en beter’ 

Geloofde ik vroeger nog heilig in die magische belofte, inmiddels weet ik natuurlijk beter. De toekomst zal altijd op mijn leven vooruitlopen. Veranderingen die ik daar leg, blijven daar hangen. Geluk dat ik daar verwacht, vervulling die ik daar hoop te vinden, zal de werkelijkheid van vandaag nooit aanraken. Het is ons al duizenden keren verteld en we zullen er nog duizenden keren aan herinnerd moeten worden: geluk is alleen in het hier en nu te vinden. Het leven kan ik alleen op dit moment beleven, al het andere is illusoir. Het zijn verhalen, ideeën en gedachten die zich uitsluitend in mijn hoofd afspelen. Niets meer en niets minder.

‘Geluk is alleen in het hier en nu te vinden’

Als ik mij op dit moment verbind met het Nu, voel ik de sensatie van het tikken met mijn vingers op het toetsenbord. Dan word ik mij gewaar van het geluid van de vogels dat in mijn gehoor verschijnt. Dan voel ik de wind op mijn huid en de zon die mijn gezicht verwarmt. Dan geniet ik bewust van de kat die naast mij op de bank zit en de hond die aan mijn voeten rust. Ik voel de zachte vacht als ik ze over hun rug aai. Als ik me verbind met het Nu geniet ik van de rust die ik ervaar als ik nergens heen hoef in mijn gedachten. Ik raak vervuld van de rijkdom aan indrukken die ik gewaar word als ik werkelijk hier ben. Rijker en gevulder kan het leven niet zijn dan dit moment, en ieder moment erna, mits ik aanwezig ben.

Filmmaker Louie Schwarzberg heeft dit gevoel van rijkdom prachtig weergegeven in een kort filmpje, waarin hij de kijker uitnodigt om iedere dag weer dankbaar te zijn voor wat het leven schenkt. De voice-over zegt: “Je denkt dat het simpelweg een andere dag in je leven is, maar dat is niet zo. Het is die ene dag die je is gegeven vandaag. Het is een cadeau.” Prachtig! Als je het leven zo open kan benaderen, dan weet je dat iedere nieuwe ochtend, ieder uur, iedere seconde van je leven je de kans biedt om opnieuw te beginnen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot het jaar voorbij is. Ik denk dat iedereen zich van deze kans bewust is. Toch verplaatsen we ons verlangen steeds weer naar de toekomst en stellen we onze voornemens onnodig uit. “Als het nieuwe jaar begint, stop ik met roken. Als de kinderen het huis uit zijn, maken we tijd voor ons samen. Als het wat minder druk wordt op mijn werk, ga ik écht wat leuks doen met de kinderen. Als de verbouwing voorbij is, ga ik op vakantie.” En dan? Voor je het weet is het weer oud-en-nieuw en neem je jezelf precies hetzelfde voor. Voor je het weet zijn de kinderen het huis uit en zijn de kansen verkeken om al die leuke dingen met ze te doen. Voor je het weet lig je geveld op de bank met een burn-out of geeft een zware ziekte het alarm dat het tijd is voor verandering, Nu!

‘Voor je het weet is het weer oud-en-nieuw en neem je jezelf precies hetzelfde voor

Wat is dat toch dat we als mens de neiging hebben om veel langer door te gaan in een situatie, die ons allang niet meer dient, die ons uitholt in plaats van energie geeft? Hoe vaak blijven we niet te lang hangen in een relatie of werksituatie die overduidelijk niet goed voor ons is? Ik zie het bij mezelf en bij vriendinnen om me heen. We zijn bang voor het onbekende, om te falen, alleen over te blijven, voor tekort of van geen betekenis te zijn. Maar de angst vreet ons op, verkrampt ons lijf, beïnvloedt ons humeur en onze relaties. Het haalt de sprankeling uit ons leven. Als je licht en liefde wordt toegewenst, een sprankelend nieuw jaar, voorspoed of gezondheid, weet dan dat niemand anders dan jijzelf die sprankeling in je leven kan brengen. Door te bewegen wanneer je verlangen dat vraagt en jezelf niet langer tegen te houden. Trotseer je angst en vertrouw op het nieuwe dat je wacht. Weet dat ook na deze stap, iedere dag weer een nieuw begin belooft. Met nieuwe kansen, nieuwe keuzes en nieuwe mogelijkheden. De essentie van het leven is beweging. Hou het niet vast, laat het vooral stromen!

Bovenstaand artikel is een hoofdstuk uit het boek Zen in de Chaos, dat onlangs verscheen bij uitgeverij BewustZijn. Het boek bevat een reeks reflecties op herkenbare situaties, waarmee de schrijfster positieve inspiratie en troost wil bieden op momenten dat je het even niet meer weet. ‘De uitdaging is om in iedere situatie, klein of groot, bewust stil te staan, innerlijk een stap terug te zetten en te zien hoe je je verzet tegen de werkelijkheid zoals die is’, schrijft ze in haar inleiding. ‘Zie hoe je hoofd vol oordelen en verwachtingen zit, vol aannames over hoe iets wel of niet zou moeten zijn. Het is steevast mijn ervaring dat het lichter wordt als je je hoofd vrij kan maken en nieuwsgierig kan zijn naar wat zich wil ontvouwen, als je het verzet opgeeft en kunt ontspannen in het ongemak.’
Nanette Kant (1965) is mateloos geboeid door de mens en wat deze drijft in zijn bewegingen in het leven. Ze verdiepte zich jarenlang in het Boeddhisme, was leerling van zenmeester Thich Nhat Hanh en volgde de School voor Zijnsoriëntatie van Hans Knibbe. Momenteel is zij verbonden aan de Ridhwanschool van A.H. Almaas. Nanette is oprichtster van Innersteps, de School voor Natuurcoaching, waarin ze coaches en therapeuten leert te coachen vanuit Zijn. De natuur is daarbij haar grootste inspiratiebron. Haar blogs worden maandelijks door duizenden volgers gelezen. Meer informatie over de activiteiten van Nanette is te vinden op www.innersteps.com Het boek Zen in de chaos is te bestellen via Uitgeverij BewustZijn (www.uitgeverijbewust-zijn.nl) alsmede alle boekhandels en online bookstores.