Gelukkig Nieuwjaar!

Afgelopen 26 juli begon in de Dreamspell Maya-kalender het jaar van de Rode Kosmische Maan. Een jaar wordt genoemd naar de energie van de eerste dag van het jaar: Rode Maan gecombineerd met Toon 13. Toon 13 is het laatste jaar in een reeks van 13. We sluiten een periode af. De Rode Maan staat voor ‘gevoel, universeel water, stroming en zuivering’.

Huh? Begon op 26 juli het nieuwe jaar? Ja, voor de oude Maya’s en voor de Egyptenaren was dit een belangrijke tijd. In Egypte overstroomde de Nijl en bracht het water vruchtbaarheid van het land met zich mee. In Yucatan liet de heilige ratelslang zijn huid los en kreeg er een nieuw ratelschijfje bij. Een ratel die de vorm had van het Maya-symbool voor God, de T. En meer culturen begonnen hun jaar rond deze tijd. Waarom? Dat heeft alles te maken met de ster Sirius, ook wel de Hondsster genoemd aangezien het de helderste ster is van het sterrenbeeld Grote Hond.

Op 26 juli verschijnen de zon en de ster Sirius op hetzelfde punt en op hetzelfde moment aan de horizon. Met een verschil van maar drie minuten staan Aarde, Zon en Sirius dan op één lijn! Sirius is een minuut zichtbaar als een briljante rode robijn. En dat gebeurt elk jaar weer. Sirius was voor de Egyptenaren heel belangrijk. Ze noemden deze ster Sopdet, wat ‘zwangere vrouw’ betekende. Wat natuurlijk gerelateerd was aan de jaarlijkse overstroming van de Nijl die het land vruchtbaar maakte. In Giza, waar de piramiden en de sfinx zijn, liggen de ogen van de sfinx in lijn met de exacte plek waarop Sirius aan de horizon verschijnt op 26 juli. Ook de piramiden zijn uitgelijnd op dat punt. Omdat een dergelijke synchroniciteit tussen drie hemellichamen alleen 26 juli plaatsvindt, start ook de 13 Manen Kalender op 26 juli.

Trouwens: nieuwjaar vieren in de zomer bevalt steeds meer mensen goed. Het is zomervakantie en een periode van uitrusten en nieuwe inspiratie opdoen. Hiermee valt het Mayajaar samen met ons schooljaar. Helemaal niet zo gek dus!

Wil je weten wat ons dit jaar volgens de Maya’s allemaal te wachten staat? Lees de nieuwe ParaVisie. Bestel ‘m hier!