Gelukkig zijn? Weg met die excuses!

Laat ik beginnen met een oude Italiaanse mop, want die blijft vast plakken en dat is nou juist de bedoeling! De mop gaat over een arme man die elke dag naar de kerk gaat en voor het beeld van een grote heilige bid: ‘Lieve heilige, alstublieft, alstublieft, alstublieft… zorg dat ik een keer de loterij win.’ Die smeekbede gaat maandenlang door. Ten slotte komt het geërgerde beeld tot leven, kijkt naar de smekende man en zegt vermoeid en vol afkeer: ‘Beste kerel, alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft… koop een lot!’

Als je iets in je leven wilt veranderen, moet je er zelf wat voor doen of juist voor laten. We zijn zelf verantwoordelijk voor ons leven en kunnen zelf actie ondernemen om de lessen te leren die het universum voor ons in petto heeft. Veel mensen willen dat niet horen en lijken nog altijd de excuuscultuur te willen handhaven. ‘Ik mag dit niet vanwege mijn godsdienst’, ‘mijn werk staat dat niet toe’, ‘ik ben zo omdat ik misbruikt ben, dik ben, nooit de kans heb gehad….’ en nog veel meer excuses.

‘Velen lijken de excuuscultuur te willen handhaven’

Selfcreation, zo heet de praktijk die ik samen met Rob Bavelaar bestier. Het betekent: zelf creëren. Natuurlijk geven we handvaten, oefeningen, inzichten en lopen we een stukje mee aan jouw zijde op je levenspad. Maar uiteindelijk creëer jij je eigen leven en daarmee je geluk of ongeluk. Het vraagt veel moed om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen, met alle pijn en angst die met lessen van het leven te maken kunnen hebben. Maar je hoeft het niet alleen te doen.

Zo is het ook met geluk. Geluk is een inspanning, iets waar je voor gáát en waar je je best voor wilt doen om het naar je toe te halen. Deze zoektocht naar geluk/voldoening is niet alleen een daad van eigenbelang, maar ook een gift aan de wereld om je heen. Want als jij jouw ellende opgeruimd hebt, dan staat het niet alleen jou niet meer in de weg, maar je bent ook geen struikelblok meer voor die ander. Daar kunnen zowel jij, als de mensen om je heen van genieten.

‘Geluk is een inspanning’

Maar: wat kan ik dan doen om gelukkig te worden? Hier een aantal tips:

  • Denk na over waar je blij van wordt en plan daar eerst tijd voor in. Pas daarna plan je de rest van je agenda (vol). Daar gaat het vaak mis…. We hebben het te druk en dan is er geen tijd meer over. Dus creëer eerst tijd voor dingen die jou voldoening geven (fietsen/lezen/schrijven/muziek/massage/goed gesprek) en pas daarna volgt de rest.
  • Kijk naar jezelf en laat je niet gek maken door wat de wereld om je heen je wijs probeert te maken, over ‘wat geluk voor jou zou moeten inhouden’. Lach om statements die zogenaamd bepalend zijn voor goed/fout, zoals deze: ‘Je hebt pas goede seks, als je 3x per week vrijt’ of: ‘Je bent pas gelukkig als je vrienden hebt’. Geluk zit ín jou en is niet afhankelijk van aantallen, hoeveelheden, materiaal of andere mensen.
  • Wees dankbaar voor wat je hebt: bijvoorbeeld gezondheid, huis, kinderen, werk, veilige leefomgeving, drinkwater. Soms verliezen we onszelf door te geloven dat alles wat social media ons laat zien ‘geluk’ is. Maar dat is buitenkant/beelden en zijn momentopnames/shots. Wat ECHT is, blijft bestaan. En dat echte zit in jou!

Ik wens je alle geluk van de wereld toe!

 

Dymph Brauckmann

Selfcreation www.selfcreation.nl
Praktijk voor bewustwording, verlichting en genezing

4x per jaar onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier!