Gezond verstand?

Sinds kort is Nederland een krant rijker: Gezond Verstand. In deze krant staan artikelen die worden geschreven door journalisten, wetenschappers en opiniemakers die veelal een ander geluid laten horen dan wat we door de MSM (mainstream media) gewend zijn voorgeschoteld te krijgen. Al snel werd en wordt deze krant door veel mensen weggezet als een krant voor en door complotdenkers, maar dat lijkt mij zelf iets te kort door de bocht. De wereld zit inmiddels zo gecompliceerd in elkaar, soms weten we iets gewoon niet zeker en kunnen we ons maar het beste gewoon overgeven aan ‘niet-weten’.

Complotdenker

Ik lees de krant zelf ook. Niet omdat ik nu ineens ook een complotdenker ben, maar omdat ik wil weten wat er allemaal in de hoofden van deze andersdenkenden en dwarsdenkers omgaat. Daarnaast doe ik dit om te ontdekken wat het met mij persoonlijk doet wanneer ik de artikelen in deze krant lees. Denk ik dan: ja, daar zit iets in? Of spreekt het mij nog altijd totaal niet aan? Maar ook: ervaar ik weerstand, irritatie of misschien zelfs boosheid in mij wanneer ik de soms heus vergezochte verklaringen voor gebeurtenissen in de wereld lees, zoals nu met het coronavirus? Kan ik die emoties en gedachten er laten zijn op zo’n moment en mij daar niet mee identificeren? Daar is veel presence voor nodig en dat is nu juist de bedoeling.

Oefening

Ik gebruik het lezen van deze krant dus als een spirituele oefening, die mij bewuster kan maken van mijn eigen gevoelens. Omdat ik weet dat irritatie en de boosheid nooit van buiten mezelf komt, maar altijd in mij zit, train ik mijzelf door het lezen van deze controversiële krant. Ik stap als het ware uit mijn geconditioneerde comfortzone. Doet dat pijn? Soms wel, maar die pijn mag er gewoon zijn, zoals alles er altijd volledig mag zijn. Word je alleen maar bewust van iets wat in jou plaatsvindt. Je bént dat niet.

Irritatie

Datzelfde mechanisme hanteer ik af en toe overigens tijdens het luisteren op YouTube naar spiritueel leraar Hans Laurentius. Ik ben geen liefhebber van Hans. Zijn manier van onderwijzen spreekt mij persoonlijk niet aan. Ook inhoudelijk ben ik het niet altijd met hem eens. Maar net als bij de krant Gezond Verstand: als ik mij aan Hans irriteer, is het natuurlijk wel míjn irritatie. Het lijden komt niet door Hans, maar zit in mezelf. Daarom probeer ik zonder oordeel te luisteren. Dat lukt de ene keer beter dan een andere keer.

Waardevol

De moraal van dit verhaal: zoek soms bewust eens ongemak of irritatie op. Ga eens van de door jou of je omgeving  platgetreden paden af. Train jezelf hierin. Waarom je dat zou doen? Omdat deze door jou zelf opgezochte en onschuldige oefeningen heel waardevol kunnen zijn in je eigen dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer je weer eens overhoop ligt met je partner, collega of gewoon zomaar iemand op straat. Wanneer je dus écht getriggerd wordt door iets buiten jezelf. De kans is groot dat je reactie door af en toe die weerbaarheidstraining te doen veel bewuster zal reageren (karma), met minder lijden en gedoe tot gevolg, zowel bij jezelf als bij de ander. En daar wordt de wereld weer een stukje mooier door. Veel plezier!

Meer oefeningen waarmee je je psychische flexibiliteit kan vergroten? Bel met ACT-trainer Fred Louter op 06-172 284 37.