‘Het enige dat telt, is de liefde’

We bewandelen allemaal ons eigen pad. De één leert daar meer van dan de ander. Feit is: je bent nooit te oud om te leren. Hester Hoornstra wordt dit jaar zestig en durft eindelijk voluit te leven. Ze schreef een boek over haar lessen en belevenissen met de veelzeggende titel: Dromen, durf te leven. ParaVisie sprak met haar.

~

Hester, de titel van het boek dekt de lading wel. Kun je er toch nog eens wat meer over zeggen?

Hester: “Ik groeide op in een beschermde christelijke omgeving en er was weinig ruimte om met andere werelden kennis te maken. Voor mijn ouders was God de enige waarheid. Pas tijdens mijn middelbare schooltijd ontmoette ik mensen met andere ideeën. Op mijn twintigste durfde ik de stap naar zelfstandigheid te nemen. Inmiddels was ik ordentelijk verloofd met de intentie om te trouwen. Ik verhuisde naar Utrecht en ontmoette nieuwe mensen. Met één van hen ben ik nog steeds bevriend. Met deze vriendin ging ik stappen in Utrecht en Amsterdam. Zij was een risk taker en was reislustig. Ik was een tikje jaloers. Ik durfde gewoon niet. Ik verbrak uiteindelijk mijn verloving, want trouwen benauwde mij.

Het was de tijd van demonstraties, ‘Abortus vrij’ en ‘Stop de bom’. Dankzij mijn zus draaide ik actief mee in de vrouwenbeweging. Er ging een wereld voor mij open. Ondanks een nieuwe visie op de zelfstandigheid van vrouwen en hun vrije keuze hierin, koos ik voor een huwelijk en kinderen. Ik trouwde in 1986 na mijn HBO studie Personeel en Organisatie. Wel hield ik mijn eigen naam en bleef ik werken, eerst als secretaresse en daarna als HR adviseur. Het reizen bleef bovendien kriebelen en tijdens een periode van in between jobs durfde ik naar Nepal te gaan. De vrijheid lonkte. Ik vond mijn relatie te benauwend en ik scheidde. Inmiddels werkte ik vier dagen in de week als Hoofd Personeelszaken.

De essentie van dit verhaal is dat ik vooral onbewust de keuzes maakte en dat dat nu anders is. Interne strijd en mijn angsten overwinnend, koos ik voor mezelf. Het duurde jaren voordat ik mijn huwelijk durfde te verbreken. Ik beschik over een sterke focus, een enorm doorzettingsvermogen en geduld om deze doelen (dromen) te bereiken. Ik ben erachter gekomen dat mijn doelgerichtheid alles te maken heeft met mijn dromen.

Ondanks dat ik nu chronisch ziek ben (Fibromyalgie en Vermoeidheidssyndroom), heb ik nog steeds de drang om mijn dromen te verwezenlijken. Mijn debuutroman Dromen, durf te leven is een nieuwe droom die ik waarmaak. Ook ons huis dat nu gebouwd wordt in Doesburg, is een droom dat volgend jaar werkelijkheid wordt. De essentie van mijn boodschap is: onderzoek wat jouw dromen zijn, waar ligt jouw focus en wees geduldig…”

~

Welke universele levenslessen mogen wij uit jouw boek meepikken?

Hester: “Ik ben er na al die jaren achter gekomen dat het enige dat telt liefde is. Onvoorwaardelijke liefde. Alle structuren die we eromheen hebben gebouwd, zoals religies, zijn slechts vormen die de mensen hebben gemaakt. Waarbij helaas het ego en het vergaren van kennis de grootste rollen spelen. Ook geloof ik in het animisme. We zijn met zijn allen onderdeel van deze wereld. Of je nu een kat, ezel of koe bent. Een boom, een struik of een grassprietje. Of een mens.

 

 

Tegen lezers zeg ik: ga eerst op zoek naar je eigen normen en waarden. Met andere woorden: wat vind jij belangrijk in je leven? Voor mij gelden de waarden liefde, vrijheid, betrokkenheid en de normen respect, dankbaarheid en ruimte. Houd vast aan je droom en wees flexibel als het anders loopt dan je verwacht. Het universum heeft zo haar eigen ideeën omtrent het verwezenlijken van je doelen, lees: je dromen. Wees nieuwsgierig naar alles wat op je pad komt en volg je intuïtie. Woorden en kennis zijn prachtige hulpmiddelen, maar weet dat het onbewuste in je méér weet. Veel meer.”

~

Je beschrijft in het boek de universele, onvoorwaardelijke liefde die je op een gegeven moment bij de inmiddels overleden Harmen vindt. Wat versta je daaronder?

Hester: “Onvoorwaardelijke liefde is zonder ego-belangen en seksuele intenties. We zaten samen op het bed en de tijd viel weg. Alleen nog maar de ervaring van het hier en nu. Een intiem samenzijn en een versmelting van ons beiden. Ik ervoer het als een eenwording en een grote liefde. Ook zag ik dat de transformatie van leven naar dood door een ragfijn gordijn gaat. Voor mij was het mogelijk om erdoor te kijken en mezelf te realiseren dat dood en leven in elkaar overvloeien. En dat het nog steeds mogelijk is om elkaar te voelen, ook al is die ander overleden.

Liefde wordt in onze maatschappij al snel gekoppeld aan seksualiteit en daarmee neemt de onbevangenheid ervan af voor veel vrouwen die graag intimiteit willen. Maar liefde is ook leven in het hier en nu, ondanks onze overvolle agenda’s. In volle aandacht zijn met de mensen om ons heen, zonder ons te laten afleiden door boodschappenlijstjes, werk, gedachten, angsten en onze wil om controle op alles te hebben en houden.”

~

Je schreef je levensverhaal op en gaf het als boek uit. Waarom?

Hester: “Het schrijven van mijn verhaal gaf mij prachtige inzichten. Nu terugkijkend zie ik de rode lijn in mijn leven. Ook dat mijn resultaten die ik wil bereiken dromen zijn, die ik met een sterke focus, wilskracht, discipline en veel geduld ook weet te bereiken. Het schrijven van mijn autobiografie is een bewustwordingsproces geweest van de keuzes die ik maakte en de angsten die ik overwon. Ik hoop dat de lezers van mijn boek zichzelf in mijn verhaal herkennen en ik hen hiermee steun in hun zoektocht. Misschien help ik hen door handvaten aan te reiken zoals: sta open voor nieuwe dingen en mensen, volg je intuïtie, stel jezelf een doel en maak dit doel/deze droom realistisch volgens het SMART principe.”

 

SpecifiekIs de doelstelling eenduidig?
MeetbaarOnder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
AcceptabelZijn deze doelen acceptabel voor de doelgroep en/of het management?
RealistischIs het doel haalbaar?
TijdsgebondenWanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

~

Een afsluitende boodschap voor de ParaVisie lezer?

Hester: “Soms denk ik dat ons levenspad al vast ligt en dat we wanhopig ons best doen om controle te houden. Helaas is de dagelijkse werkelijkheid weerbarstig en vaak onvoorspelbaar. Soms mooi, maar meestal staan we voor gebeurtenissen die we niet in de hand hebben en die ons overkomen. Sommigen onder ons hebben meer uitdagingen dan anderen. Toch krijgen we wat we nog te leren hebben in dit leven. Ik hoop dat ik in een volgend leven iets meer rust krijg. Terwijl ik dit zeg, schiet ik in de lach. Want alles draait immers om perceptie. Is het glas halfleeg of halfvol? Ik denk ook weleens dat de beste leerlingen de lastigste opdrachten krijgen.”

~

Het boek Dromen, durf te leven (ISBN 9789492883018) verscheen bij Paris Books en is verkrijgbaar via bol.com. Meer info: www.hester-hoornstra.nl