HSP = modegril?

Sinds ik mijn schrijvershart volg, ben ik meer gefocust op de toekomst dan het verleden. Toch blik ik nog regelmatig terug naar mijn kinderjaren waarin ik als kleuter, met toestemming van de juf, op de schoolpiano mocht spelen. Of dat ik tijdens Luilak (lees: een folkloristische viering voor Pinksteren om op straat bij het krieken van de dag veel lawaai te maken) de langslapers met rammelende blikjes bungelend aan mijn fiets, bruusk liet ontwaken. Zoete herinneringen van meer dan 45 jaar geleden die moeiteloos naar boven bubbelen, maar dit geldt niet voor al mijn leeftijdsgenoten. ‘Hoe komt dit?’, heb ik me vaak afgevraagd. ‘Was ik dan zo anders?’, en dat terwijl ik over het algemeen een braaf meisje was die deed wat haar omgeving van haar verwachtte. Sinds een aantal jaren weet ik dat het HSP-er zijn – lees: H(oog)S(ensitief)P(ersoon) – het grote verschil heeft gemaakt. En dat doet het nog steeds. Door er veel over te lezen, ben ik bepaalde gedragingen gaan (h)erkennen. En beschouw ik het inmiddels als een waardevolle toevoeging in mijn leven.

Wel of niet?

Wanneer ben je HSP-er? Is het een idee fixe of zijn er toch een aantal kenmerken die je onder het hoedje hooggevoelig kunt scharen? In de jaren ’90 kreeg HSP meer aandacht nadat Elaine Aron (universitair docent psychologie en psychotherapeute) na allerlei onderzoeken tot de conclusie kwam dat de chemie van het HSP-brein toch iets anders werkt dan bij een gemiddeld persoon. Vaak ben je extra gevoelig voor interne en externe prikkels en denk je iets dieper over dingen na. Het oppakken van signalen, zoals het schrikken van harde geluiden, het gevoelig zijn voor licht, het mijden van groepsdrukte en het ongemerkt absorberen van andermans emoties, hebben dus niets te maken met de spreekwoordelijke gezegde ‘de weg kwijt zijn’. Het is de manier waarop het brein prikkels filtert, in combinatie met een fijngevoeliger zenuwstelsel. De positieve kant van het veel waarnemen, impliceert dat je een goed oog hebt voor detail, enorm kunt genieten van de kleine dingen om je heen, je als geen ander weet hoe je iemand in nood kunt bijstaan en dat je wars bent van onrecht. En geloof het of niet, maar onderzoek heeft aangetoond dat liefst ca 15-20% van de bevolking hooggevoelig is.

Me-time

‘Drukdrukdruk’, je hoort niet anders. Op zich hoeft dit geen probleem zijn. Mits het geen maanden duurt, want hierdoor kan je allerlei mentale en fysieke klachten oplopen. En uiteindelijk misschien wel een burn-out, waar je als HSP-er extra voor moet waken. Het dagelijks inplannen van wat ‘me-time’, oftewel ‘tijd voor jezelf’, werkt helend wanneer je je toch weer door van alles en nog wat laat leiden. Het luisteren naar je favoriete muziek of lekker onderuitgezakt met een kopje thee, is vaak al voldoende om tot jezelf te komen. Wat tevens helpt, is je te richten op het lichaam waarbij je sensaties zoals warmte, pijn of jeuk als toeschouwer waarneemt, zonder te oordelen. En minstens zo belangrijk: je verbinden met je ademritme. Gebruik je adem als anker wanneer je merkt dat je brein aan het bungeejumpen is. Het rustig en ritmisch ademen, zorgt dat je in het moment blijft en hierdoor ontspant je lichaam. Het werkt als volgt: adem in via je buik, 3 seconden, en houd het een seconde vast. Adem uit door te ontspannen, 4 seconden, en pauzeer, als op de ritme van de zee, totdat je de natuurlijke aandrang voelt om in te ademen. Pffffff.

Authentiek

Met haar echtgenoot heeft Elaine Aron een HSP-zelftest van 23 vragen ontwikkeld, bedoeld voor volwassenen en kinderen. Hierbij worden individuele verschillen gemeten bij pijn, honger, hevig lawaai en spektakelfilms. Misschien is deze test wel iets voor jou wanneer je twijfelt aan het al dan niet HSP zijn. Wil je wat nog wat dieper in de materie duiken, dan kunnen de boeken van Elaine je hierin ondersteunen. En anders kan het maken van een afspraak met een HSP-coach je verder helpen in de zoektocht naar je ware zelf. Mogelijkheden te over dus!

Buitenspelen

Door minder van jezelf te eisen, sta je luchtiger in het leven. Schroef je dagelijkse doelen wat omlaag en je wordt als vanzelf een meer ontspannen mens. Ieder individu heeft zijn verantwoordelijkheden en verplichtingen, maar veel vaker dan je je bewust bent, draag je onnodige ballast met je mee. Baken je grenzen af en ga voor jezelf regelmatig na wat wel of niet kan worden losgelaten. Je bent immers niet die Atlas, die heel de wereld op zijn schouders draagt. Ik trek mijn jas aan en ga lekker het park in. Ga je met me mee?

Belinda spreken of een tip geven? Dat kan! Zie haar blog op Facebook https://www.facebook.com/MijnPassieIsSchrijven/ of mail naar: belindainhulsen@gmail.com