Joe Dispenza meditaties

Volumeknop omlaag

Achter in ons voorhoofd zit onze frontaalkwab (een onderdeel van ons brein, dat ‘neocortex’ heet). Deze kwab verzamelt en selecteert informatie (zoals een gedachte) en maakt er een nieuw beeld van. Wanneer dit gaande is, wordt de activiteit in deze breinkwab verhoogd en de activiteit in de rest van het brein verlaagd: zodat alleen deze ene gedachte hoeft te worden verwerkt.

Doordat er minder activiteit is in de rest van het brein, is hier zeg maar geen bewuste geest om zintuiglijke informatie te verwerken: waardoor wij ons niet bewust zijn van ons lichaam en we ‘niets’, ‘niemand’ en ‘tijdloos’ worden… puur bewustzijn… we bevinden ons in onze goddelijke, helende binnenwereld.

De frontaalkwab gaat trouwens zó enorm op in zijn activiteit, dat het voor jou voelt alsof de gedachte waaraan je denkt al wérkelijk plaatsvindt: dat je het al ervaart. Je binnenwereld van gedachten wordt nu net zo echt als de buitenwereld van je realiteit. Oftewel: nu ben je programma’s aan het herschrijven in je onderbewuste.

In een geleide meditatie zoeken we deze staat bewust op: door onze ogen te sluiten, de zintuigen uit te schakelen en ons te richten op de ruimte in en om ons lichaam. Zo komen we in dit pure, goddelijke bewustzijn. Daarna richten we onze aandacht op te programmeren gewenste gedachten/intenties en emoties. In deze frequentie zijn is sowieso helend.

Drie creërende breinen

We beschikken als mens over drie breinen als hardware: de neocortex (het denken), het limbisch brein (het voelen) en het cerebellum (het onbewuste waar je gedachtes en gevoelens automatiseert). We gaan ze langs in deze volgorde. Net zoals het in zijn werk gaat: je denkt iets, voelt daarna iets, en in het onbewuste automatiseert je brein dit als je ‘t vaker doet.

1e brein ‘de neocortex’: denkend brein

Van denken naar doen. Dit brein organiseert, selecteert, verwerkt kennis en ervaringen. En beweegt ons ertoe te leven naar wat we geleerd hebben. Door bewust mentaal te oefenen, gebruikt het kennis om nieuwe hersenverbindingen op nieuwe manieren te activeren, zodat er een nieuwe manier van denken ontstaat.

2e brein ‘het limbische brein’: emotioneel, chemisch brein

Van nieuwe gebeurtenissen naar nieuwe emoties. Dit brein maakt chemische stoffen aan die ons helpen onze ervaringen te onthouden. Het maakt stoffen die passen bij deze ervaringen, ze in gevoel weergeven: dit levert ons dus een bepaald gevoel op.

3e brein ‘het cerebellum’ (kleine hersenen): onderbewuste geest

Van denken, naar doen, naar zijn: onze automatische gedachten, houdingen en gedragingen worden hier opgeslagen. Dit brein gaat aan het automatiseren als je bepaalde dingen vaker denkt & voelt. Daarna slaat het deze programma’s op. Via meditatie kom je in dit deel, je onderbewuste geest terecht. En kun je herprogrammeren met input die je beter dient.

(Vrij samengevat uit: ‘Doorbreek de gewoonte jezelf te zijn’ van Joe Dispenza, uitgeverij Succesboeken)

Meditatie-ervaring: “Ik voel bewust mijn hart”

Ik (Karin) word vriendelijk en relaxed ontvangen op een mooie locatie in Noordwijk. Iedereen in de groep kan koffie, thee & koek pakken en zoekt een plek op. De meesten op een matje met wat kussens, sommigen zitten gemakkelijker op een stoel. Robbert kondigt aan dat we zittend starten en aan het einde van de meditatie gaan liggen. Het is dag 2 van een 3-daagse workshop, ik doe als journalist vandaag de geleide meditatie mee. Robbert vraagt de deelnemers eerst hoe het ze is vergaan na dag 1. Mensen delen hun ervaringen.

Tijdens de meditatie klinkt prachtige muziek, van een frequentie die ondersteunt in ontspannen zijn, in de overgang maken naar het onderbewuste, goddelijke stuk in ons. Ik geef me over. Laat de muziek, woorden tot me komen. Ik richt me op mijn derde oog en zie allerlei beelden, wit licht. Ik voel verstilling, ontspanning, er vloeien een paar tranen. Ik voel bewust mijn hart in m’n lijf.

Er komen op een gegeven moment drie vragen in me op, vragen die ik eerder die week in een podcast hoorde. Er volgt ook een antwoord. Het ging als volgt. Wordt er wel van me gehouden? Ik ben als God, ik hou van mij, ons, al. Hoor ik er wel bij? Erbij horen? Wij zijn allen één, dus altijd één: gewoon niet vergeten. Doe ik het wel goed genoeg? Je hoeft niets te doen. We zijn hier om te ervaren. Het mag mislukken: mislukking bestaat niet. We doen leeroogst op door te voelen; en we zullen geheeld worden/zijn. Er is altijd hulp. Vraag hulp vanuit de goddelijke wereld. Ik ben hiermee versmolten, verbonden: het goddelijke, witte licht; en de antwoorden die hier liggen. Een mooie ervaring.

Karin Karsten, interviewt & schrijft en organiseert workshops over ‘de kracht van dankbaarheid’ en ‘je wensen leven’. Meer hierover? Kijk op: flowtekstentraining.com.