Klaar voor een relatie?

Een deel van ons werk bestaat uit relatie-coaching. En daarbij is bij elkaar blijven niet een heilig doel. Het gaat erom dat beide partners uiteindelijk gelukkig zijn. En als dat zonder elkaar is, kan het beëindigen van de relatie de beste keuze zijn. Die beslissing maken de stellen uiteraard zelf, daar zullen wij nooit in sturen. Inzicht in wat je echt gelukkig maakt, krijg je in onze coaching door het overzicht dat we maken van jouw drijfveren (ofwel aangeleerde eigenschappen) en de eigenschappen die horen bij jou en je missie in dit leven. Dat zijn de eigenschappen waarmee je geboren bent en die noemen wij je missie-eigenschappen. Voor een gezonde voedende relatie heb je een partner nodig die jouw missie-eigenschappen herkent en bevestigt en je er het liefst in stimuleert.

Vrijheid

Twee voorbeelden: als vrijheid één van je missie-eigenschappen is, is het belangrijk dat je partner het toejuicht dat je jouw eigen keuzes maakt en je niet teveel beperkt. Bijvoorbeeld door te verwachten dat je je aan allerlei maatschappelijke verplichtingen houdt. Is groei een missie-eigenschap van jou, dan wil je dat je partner je stimuleert in je verlangen je steeds verder te ontwikkelen. En het liefst wil je wat je leert ook kunnen delen met je partner. Vooral als blijkt dat in de huidige relatie jouw missie-eigenschappen steeds in het gedrang komen, kan de conclusie zijn dat je beter je eigen weg kunt gaan omdat je anders nooit gelukkig zult zijn. Dat is een diep inzicht, vaak voor beide partners.

Dan gebeurt het

En juist op dat moment gebeurt het vaak. Je komt iemand tegen die al jouw missie-eigenschappen aanspreekt. Die je stimuleert in alles waar je nooit de ruimte voor voelde. Je voelt je ten diepste herkend en andersom geldt precies hetzelfde. Hoewel we voorzichtig zijn met het onderscheid in mannen en vrouwen, omdat we allemaal een mix hebben van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, zien we dit op dit moment vooral bij vrouwen gebeuren. Ze ontmoeten iemand die al hun missie-eigenschappen ondersteunt, bij wie ze kunnen groeien en zichzelf kunnen zijn. Ze beseffen inmiddels dat de huidige relatie ze niet gelukkig maakt en het nieuwe geluk lijkt voor het grijpen. Maar op het moment dat ze besluiten ervoor te gaan, wordt alles anders. De man (kan natuurlijk ook een vrouw zijn) krabbelt terug. Ook hij voelde (soms onbewust) die diepe herkenning en ziet het potentieel. Ook hij heeft ernaar verlangd om eindelijk samen verder te kunnen. Maar als de weg dan open ligt, deinst hij terug.

Terugtrekkende beweging

Soms is het zijn eigen relatie die hem tegenhoudt. Eigenlijk wil hij ook wel scheiden, maar durft hij nog niet. Maar zelfs als de man in kwestie al gescheiden is en er dus eigenlijk niets meer in de weg lijkt te staan, zien we vaak deze terugtrekkende beweging. De vrouw begrijpt er niets van en bovendien krijgt haar zelfvertrouwen een enorme deuk. Werd ze maandenlang hoog boven zichzelf uitgetild doordat ze volop de ruimte voelde om haar missie te leven, ineens wordt ze met een smak op de aarde teruggeworpen. Het antwoord van de ander is vaak dat hij er nog niet klaar voor is. Dat kan natuurlijk zo zijn. De vrouw kan aanbieden te wachten en hem de tijd te geven. Maar het trieste is dat dit meestal betekent dat het moment niet meer zal komen. De man verschuilt zich achter het oude cliché dat hij nog niet toe is aan iets nieuws, terwijl de vrouw dacht dat ze prima samen verder hadden kunnen groeien. Daar heeft ze op zich gelijk in. Je hoeft niet eerst ‘klaar’ te zijn voor een relatie. Een relatie kan je juist helpen groeien in verbinding. Maar dan moet je wel de confrontatie aan durven gaan met jezelf en de verantwoordelijkheid nemen voor de consequenties. En voor veel mensen is die gedachte nog altijd veel te bedreigend.

Judith Flapper (www.judithflapper.nl) & Arjen Houterman (www.allesinbalans.nu)