Maagd!

Vlak voor middernacht op 22 augustus maakt de Zon de overstap van Leeuw naar Maagd. Hij verlaat het koninklijke zonneteken en begeeft zich in geheel andere energie. Als de Zon naar Maagd gaat, wordt het tijd om te oogsten. Het sterrenbeeld Maagd heeft een korenaar in haar hand met daarin de heldere ster Spica. Na het hoogtepunt van de reis van de Zon door de zodiac in Leeuw, is hij nu in de fase van de vruchten plukken. De energie is meer naar binnen gericht. Opgedane wijsheden die verkregen zijn door de lessen die het leven biedt, worden verinnerlijkt. Zaken die dit proces verstoren, worden afgestoten. Zorgvuldig en kritisch scheidt Maagd het kaf van het koren.

Maar de Maagd is méér. Het is een fiere, sterke vrouw die volkomen zelfstandig en zelfredzaam is. Denk aan de vrouwelijke Viking-strijders, Jeanne d’Arc, Bouddicca en Jane Goodall. Deze vrouwelijke kracht is autonoom en laat zich niet onderdrukken door mannelijke kracht. Het is vrouwelijke kracht met het vermogen om een perfect onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Tussen bevorderlijk en beperking.

In de Griekse mythe van Psyche moet zij een berg zaden sorteren om haar geliefde Eros terug te krijgen. Dit is hetzelfde thema als in het sprookje Repelsteeltje. Dit thema van sorteren doelt op het vermogen om onderscheid te maken tussen dat wat ons naar het goddelijke brengt, en dat wat ons hier vanaf drijft. Dát kan Maagd. Maagd voelt perfect aan en heeft goed ontwikkelde voelsprieten. Soms een beetje te goed en dan gaat Maagd zeuren en klagen. Zij verliest zich in details en ziet de grote lijn niet meer. De kritiek van Maagd is niet altijd aangenaam, maar vaak wel terecht.

‘Maagd voelt perfect aan’

Het komende jaar ziet Maagd zich voor een aantal uitdagingen geplaatst. Vooral kinderen spelen een grote rol. Ze kunnen niet zonder Maagd en zij voelt zich verantwoordelijk. Daarnaast gaat Maagd een grote sprong in de eigen ontwikkeling tegemoet. Het neerzetten van het Zelf is voor sommigen geen probleem, maar de bescheiden Maagd moet dit echt leren. Hier ben ik! En dan blijven staan. Maagd maakt een omwenteling mee op het gebied van werk of maatschappelijke relevantie. Zij wil en gaat iets betekenen voor een groep mensen die dat nodig hebben. Als een reddende engel presenteert zij zich en biedt een helpende hand. Geraakt door veel verdriet, is zij een sterke schouder.

Tekst: Elodie Hunting www.horoscoopboek.nl