Muziek: streling voor de ziel

In deze hectische en drukke tijd met al haar snelle ontwikkelingen, de vele eisen die de maatschappij aan ons stelt en niet te vergeten alle druk van social media is het soms moeilijk om goed bij je zelf en je eigen energie te blijven. Muziek kan daarbij een goede hulp zijn. Alles is energie, is trilling en straalt vibraties uit zowel naar buiten als naar binnen. Er is al vaak aangetoond dat muziek van grote invloed is op ons emotionele leven.

‘Muziek is van grote invloed op ons emotionele leven’

Als je bijvoorbeeld heel verdrietig bent en huilen is moeilijk voor je, dan zou je een muziekstuk met een treurige tekst op kunnen zetten. Hier gaat dan een bepaalde trilling vanuit die bij jou naar binnen komt en je aanzet om naar je verdrietige emoties te gaan. En sta dan niet verbaasd dat je in tranen uitbarst. De trilling die bij je binnenkwam, heeft de emotie in je hart aangeraakt en zo een opening gemaakt om al de verdrietige emoties te laten gaan. Na een goede huilbui zul je je dan ook opgelucht voelen. Het wil niet zeggen dat al je problemen zijn opgelost, maar wel dat er meer helderheid is gekomen in jezelf zodat je beter met je probleem en het verdriet om kunt gaan. Muziek is dan ook een heel goed hulpmiddel bij alle soorten van verdriet, zoals liefdesverdriet, verdriet om het verlies van een dierbare, als iets niet wil lukken, als je boos bent, verdriet door ziekte, een handicap, verlies van een baan, een goede vriend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom bij iedere situatie is er wel een muziekstuk te vinden dat je kan ondersteunen, dat je inspireert, troost biedt, je aanspoort, heelt, kalmeert of rustig maakt.

‘Muziek is dan ook een heel goed hulpmiddel bij alle soorten van verdriet’

Ook is er feestelijke muziek waarbij we ons uitgelaten en blij gaan voelen, zoals de muziek op een bruiloft, een verjaardagsfeest of bij een jubileum. Daarnaast is er ook altijd nog de muziek die je bewust maakt van jezelf of van de noodzaak iets voor anderen te doen. Er zijn prachtige teksten geschreven door de jaren heen bij de daarbij behorende muziek. Kortom, er zijn oneindig veel soorten muziek die met hun bijbehorende trilling tot onze beschikking staan en die ons kunnen helpen en ondersteunen in allerlei verschillende situaties.

De trilling die een muziekstuk afgeeft heeft niet alleen te maken met de intentie waarmee het is gemaakt, maar ook met de keuze van melodie, de klankkleur, de hoogte en de hardheid van het geheel. Daarnaast kan er ook nog onderscheid gemaakt worden tussen instrumentale muziek en muziek met tekst. Bij muziek met tekst speelt naast de tekst ook nog de stem van de zanger, de zangeres of het koor een heel grote rol. Het is de algehele samenstelling die voor de trilling zorgt die wordt afgegeven dan wel uitstraalt. De trillingen van de muziek worden opgenomen in ons auraveld, waarna ze druppelsgewijs naar binnen gaan. Het is maar net waar we zelf behoefte aan hebben en aan welk deel van ons lichaam de trilling zich bindt. Want het gaat tenslotte allemaal om de verbinding die we al dan niet bewust maken.

‘Het gaat tenslotte om de verbinding die we al dan niet bewust maken’

Zo zou het ook maar zo kunnen zijn dat, als je naar muziek luistert, deze muziek je irriteert of dat je er onrustig van wordt. Dan heb je te maken met botsende energieën. De trilling van de muziek past op dat moment niet bij de uitstraling van de trilling die van jezelf uitgaat. Terwijl je misschien op een ander moment diezelfde muziek juist heel prettig vindt, dan past het wel. Zo zie je maar dat hoe wij ons voelen heel erg van belang is bij wat voor muziek ons op dat moment aanspreekt en dan dus ook daadwerkelijk bij onze eigen energietrilling past. Eigenlijk zijn we net als een magneet, het gelijke trekt het gelijke aan. Je kunt dit ook ontvankelijkheid noemen. In welke stemming we zijn, bepaalt dan dus ook de keuze van muziek. Als je je hiervan bewust bent, dan kun je jezelf dus  ontladen maar ook opladen aan muziek. Hoe mooi is dat. Je kan jezelf gaan helen en bewust maken van wie je nu zelf werkelijk bent en waar je behoefte aan hebt om je compleet te voelen.

‘Eigenlijk zijn we net als een magneet: het gelijke trekt het gelijke aan’

De trillingen van de muziek hebben dus een grote invloed op het moment dat ze bij jou binnenkomen. Dat is ook het geval als je onbewust de hele dag naar muziek luistert, simpelweg omdat de radio aanstaat. Dat doet dan dus ook wat met je. Ga maar eens bij jezelf te rade en vraag je aan het eind van de dag eens af hoe je je voelt. Voel je je moe, opgejaagd en rusteloos of juist heel kalm en sereen? Ga dan eens de dag na en wees je er dan van bewust naar welke muziek je gedurende de dag heb geluisterd. Of beter gezegd: welke trillingen zijn allemaal in je auraveld gekomen en hebben daar een bepaald gebied in je lichaam aangesproken zonder dat je je daar bewust van bent geweest. Als je op deze manier met muziek en met jezelf omgaat, dan kun je heel veel over jezelf, je gevoel en je emoties te weten komen. Zo kun je ontdekken welke muziek je energie geeft en welke muziek je energie ontneemt.

‘Voel je je moe, opgejaagd en rusteloos of juist heel kalm en sereen?’

Muziek is dus heel krachtig en heeft duidelijk invloed op je zijn, zelfs als het de hele dag opstaat en je er niet daadwerkelijk naar luistert. Wees je daarom bewust, want alles is energie en straalt trillingen uit. Maak dan ook gebruik van de muziek die het best bij jouw trilling past om zo jezelf te helen. Belangrijk is het dan ook om de muziek die je nodig hebt met je gevoel te kiezen. Muziek is als een streling voor de ziel en kan een heel krachtige en magische manier zijn om bij jezelf te komen. Ga vandaag nog onderzoeken welke muziek op dit moment het best bij je past en ervaar de helende vibraties, die als trillingen je auraveld vullen!

 

Sara Hofstede-Hiemstra, www.mediumsara.nl
Medium-Counselor-Healer
Auteur van het boek Boodschappen uit het Licht