Zo diep als Brandon

Onlangs waren Brandon Bays en haar partner Kevin Billett in Nederland naar aanleiding van de lancering van hun nieuwe boek Licht in het hart van duisternis. Vliegende ParaVisie-reporter Karin Achten bezocht hun perspresentatie en doet verslag.

∴∴∴

Thuiskomen bij je ware zelf, om het leven te leiden dat voor jou bedoeld is. Dat is het ultieme gevoel van vrijheid. Uiteindelijk is dat het hoogste doel, waarvoor we hier naar aarde gekomen zijn. Maar wat als we door stress, burn-out en depressie heel ver van ons ware zelf zijn afgedreven en steeds verder in een neerwaartse spiraal omlaag worden gezogen? Dan moet je diep gaan om te zoeken naar een houvast, het kennen van de waarheid, om uiteindelijk het blijvende licht in het hart van duisternis te vinden.

Onlangs lanceerden Kevin Billett en Brandon Bays (auteur van De Helende Reis) hun nieuwe boek Licht in het hart van duisternis in Nederland. Kevin is de levenspartner van Brandon Bays en ervoer zelf de helende kracht van Brandon Bays’ werk The Journey toen hij zich bevrijdde van dertig jaar depressie. Een bevrijding voor hem en een gift voor zijn medemens, want door zijn helende ervaring met The Journey voelde Kevin een sterke drang om een bijdrage te leveren aan workshops welke op dat moment werden gegeven in zijn thuisland Engeland.

Brandon accepteerde het aanbod en Kevin ging aan de slag. Hij organiseerde workshops, seminars en stond ondertussen vaak vol verwondering over de kracht en impact van de methode aan de zijlijn. Hij had zijn levensdoel gevonden en tegelijkertijd verdiepte de relatie tussen Brandon en Kevin zich en ontstond er een diepe vriendschap die zich later ontwikkelde tot een mooie, warme relatie. Vanaf dat moment gingen zij door het leven als zakenpartners en minnaars, om zich samen fulltime te wijden aan de organisatie rondom The Journey.

Tijdens de boeklancering neemt Brandon Bays eerst het woord. Ze vertelt over een traumatische ervaring uit haar jeugd. Hoe depressie van grote invloed is geweest op haar eigen leven. Haar vader, technisch ingenieur, was extreem perfectionistisch en leed aan manische depressie. Door de enorme werkdruk en grote verantwoordelijkheid van zijn werk gedurende de Koude Oorlog (hij ontwierp radarsystemen voor de detectie van intercontinentale raketten om de VS te beschermen tegen de dreiging van een Russische aanval), dreigde hij ‘kopje-onder’ te gaan. Kleine Brandon kon het niet langer aanzien en schreef hem een kort, liefdevol en zorgzaam briefje en legde het op zijn bureau om hem te steunen. Dit briefje had voor haar vader echter een veel diepere betekenis, met dramatische, onvoorziene gevolgen. ‘Geef uw last aan God’, zo had ze geschreven. Maar haar vader zag er een aanleiding in om zijn leven aan God terug te geven. Letterlijk…

Verdoofd en verstijfd kon Brandon vanaf dat rampzalige moment niks meer voelen. Ze werd meegetrokken in een neerwaartse spiraal. “Het was alsof iemand de sleutel tot mijn leven had weggegooid”, vertelt ze. “Ik had mijn vader gedood”, voegt ze er zacht aan toe.

Geschrokken over wat ik zojuist hoor, staar ik Brandon met open mond aan. We zijn allemaal onder de indruk. Er heerst een doodse stilte in de zaal. Even zijn we vergeten dat het om een boeklancering gaat. Haar man Kevin verbreekt de stilte, knikt haar liefdevol toe en richt zich tot ons: “Jullie begrijpen hoe zo’n traumatische ervaring een zaadje plant in het cel-geheugen en hoe het een emotionele afstand creëert naar het werkelijke zelf. Erger nog: hoe het onderdrukken van deze emoties blokkades vormt in ons systeem. Met alle gevolgen van dien…

‘Ik had mijn vader gedood…’

Kevin bedankt Brandon voor haar openhartige verhaal en begint zijn verhaal over de oorsprong, het zaadje, van zíjn depressie. Zijn eerste heftige en traumatische ervaring. Door het inkijkje in zijn situatie, welke in het boek uitgebreid staat beschreven, gaan we verbanden zien. Een heftige traumatische ervaring, het uitschakelen van emoties en vervolgens overstappen op overlevingsstrategieën, door zich uiteindelijk te openbaren in de vorm van een burn-out of depressie.

Iedereen heeft zo zijn eigen overlevingsstrategie ontwikkeld om diepere gevoelens te vermijden. Het hangt af van je persoonlijkheid, naar welke overtuiging je je gaat gedragen. Maar wat als je volgens de methode, onder begeleiding of door de technieken in het boek, door alle emotionele lagen durft te gaan? Stoppen met weerstand bieden tegen je gevoel, voelen en observeren, totale overgave en acceptatie en daardoor nog diepere lagen van emoties kunt ervaren? Diep gaan, tot de donkerste diepte, waarna er ruimte kan ontstaan voor een blijvend licht. Waar het verleden geen toekomst meer heeft.

 

 

Meer lezen? Licht in het hart van duisternis (ISBN 9789492412317) is uitgegeven door Palaysia Productions en te bestellen via bol.com en via https://www.sunshineforthesoul.com/boek/licht-in-het-hart-van-duisternis

Tekst: Karin Achten (www.todayimeet.nl)